11 de març 2017

Posant al límit l'OM-D E-M1 Mark II després de desactivar-ne la reducció de soroll

La Llum Zodiacal, Venus i la Via Làctia sobre l'ermita de la Pertusa al Montsec.
Fa uns dies vaig posar al límit la nova Olympus OM-D E-M1 Mark II amb aquesta panoràmica de 8 fotos verticals que vaig realitzar al Montsec. Per poder capturar la meravellosa però tènue Llum Zodiacal (aquesta resplendor que envolta al brillant planeta Venus, a l'esquerra de l'ermita de la Pertusa) vaig haver d'augmentar la sensibilitat del sensor a 6400 ISO, amb el consegüent increment del soroll digital.

Tot i que la càmera ofereix dues possibilitats per reduir-lo (la reducció de soroll per l'amplificació del senyal a sensibilitats altes i la reducció per llarga exposició), vaig decidir desactivar-les per poder prendre les vuit fotografies d'un minut cadascuna de manera consecutiva, sense perdre ni un segon i evitar que just després de cada dispar, la càmera prengués una altra foto d'idèntica durada sense obrir l'obturador per restar els píxels de soroll al RAW final.

La reducció de soroll per llarga exposició és una gran eina perquè una foto nocturna quedi nítida i espectacular (i en això, l'OM-D EM-1 Mark II actua de manera impecable), però per a una panoràmica de 8 fotos consecutives, deixar activada l'opció podia suposar un problema a l'hora de fer encaixar les estrelles: com el dark frame (el segon dispar després de la presa) duplica tots els temps de captura, era molt probable que les estrelles d'una presa i la següent no haguessin quadrat unes amb les altres.

Sense la duplicació de dispars, aconseguir que les estrelles encaixessin va ser fàcil. I el soroll? Doncs tot i que l'aparició del soroll era inevitable (recordeu que hem disparat a 6400 ISO!), després d'aplicar en el revelat dels RAW el reductor de soroll Dfine 2 de la Nik Collection, el resultat final és molt més que digne, no creieu?

A l'Olympus Perspective Playground, a més d'un munt de tallers i conferències sobre fotografia (fins i tot per a nens!), teniu a la vostra disposició 300 càmeres carregades amb una targeta de 8 GB perquè pugueu provar-les, imprimir les vostres còpies i llevároslas a casa. Totes les activitats són gratuïtes, només cal inscriure-s'hi. El muntatge al recinte modernista de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, que durarà fins el 5 d'abril, és espectacular, us ho asseguro!

1 comentari:

  1. Carai Maria Rosa, el que fa una bona eina en unes bones mans!!! Felicitats!!! M'encanta la foto

    ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari!