21 de maig 2016

Albert Einstein: "Si les abelles desapareguessin, només ens quedarien 4 anys"

Fa uns dies, mentre realitzava un reportatge fotogràfic per la revista Descobrir sobre apicultura a les Muntanyes de Prades, vaig tenir l'oportunitat de conèixer de prop a les humils i meravelloses abelles i ser conscient del desastre que suposaria que desapareguessin del nostre planeta, cosa que pot ocórrer si no hi posem remei a temps.

Les abelles, a més de fabricar mel, pol·linitzen el que mengem. El valor de la pol·linització és incommensurable, ja que permet la fecundació de plantes i cultius, i el més increïble és que és un servei ecològic gratuït que ens regalen aquests insectes.

Des de fa anys les abelles estan desapareixent. Són moltes les amenaces a què s'enfronten: el canvi climàtic, plaguicides, pèrdua d'hàbitat... No obstant això, la vespa asiàtica, un depredador que cada dia és capaç de liquidar 50 abelles, constitueix ara mateix un dels més seriosos perills.

El paper que juguen les abelles a la natura no té preu i són innombrables els beneficis que aporten perquè la vida segueixi existint al nostre planeta. Sense abelles, ves a saber quants aliments que consumim no es produirien. És per això pel que la frase atribuïda a Einstein "si les abelles desapareguessin, només ens quedarien 4 anys de vida", resulta tremendament inquietant. Jo, des d'ara, prometo fer de salvavides quan vegi que un d'aquests insectes està per ofegar-se a la piscina i deixaré a la meva terrassa un atuell amb aigua i sucre per ajudar que les abelles puguin "recarregar" energies i continuar amb el seu treball.

La foto me la va fer el meu company de vida i fotos Magí Sanjosé Reverté, amb qui vaig fer el reportatge i que també caminava embolicat en un núvol d'abelles.