28 d’oct. 2014

Menys és més, també per a Sebastião Salgado


Vista i gaudida l'exposició de Sebastião Salgado al Caixafòrum de Barcelona, no vaig poder evitar, però, que la meva vena d'editora gràfica es fixés en alguns detalls que impedeixen que pugui atorgar el meu modest 10 a Gènesi.

Malgrat ser una producció impressionant, l'obra de Salgado peca del defecte de molts treballs fotogràfics, a saber: l'excessiu nombre d'imatges. No cal exhibir tantes cues de balena ni pingüins, ni tantes vistes aèries de l'Amazònia, per molt boniques que siguin les fotos. És molt més efectiu i rotund mostrar una sola imatge que 5 d'un mateix element. En edició gràfica, la redundància només funciona en comptades ocasions, per la qual cosa el lema menys és més hauria de ser dogma, però és un fet comú que la majoria de fotògrafs col·loquen en tots els seus projectes un excessiu nombre d'imatges pel simple fet que els costa renunciar a una foto que els agrada molt, cosa que moltes vegades perjudica la contundència del discurs.

Cal destacar especialment el tema dels textos que acompanyen les fotos: en lloc de posar el mateix en diverses imatges, l'exposició hagués aconseguit l'excel·lència si cada text expliqués coses diferents i complementàries. Imperdonable, a més, que en un parell de fotos s'esmentin els colors dels elements que apareixen a les imatges (l'aigua d'un riu i les plomes d'uns papagais) per la frustració que produeix en l'espectador el fet de no poder visualitzar-los en un treball en blanc i negre. Francament, hauria estat millor que el text expliqués altres coses.

Tanmateix, no puc negar que vaig gaudir de la visita, així que us recomano que no us la perdeu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies pel teu comentari!