15 de gen. 2014

Les sorprenents fotos animades de Jamie Beck


Són molt més que una foto fixa. La Jamie Beck, una fotògrafa novaiorquesa especialitzada en moda, i la seva parella Kevin Burg, un dissenyador web amb experiència en gràfics en moviment, han creat uns singulars GIF animats que han batejat amb el nom de "cinemagraphs", pensats per veure’ls en pantalla. Fins ara, els GIF animats només eren una sèrie d'imatges de baixa qualitat (normalment dibuixos i il·lustracions de menys de 256 colors) que, mostrades en seqüència, s’utilitzaven especialment per a crear icones, botons i banners. Però els GIF de la Jamie Beck són tot el contrari a una construcció irrellevant.

A una foto fixa, Beck i Burg hi afegeixen moviment, però només a una zona concreta. Per a fer-ho, disparen un seguit d'imatges seguides i n'aïllen una part per a capturar un moviment determinat. A partir d'aquí, construeixen un bucle d’imatges fixes seqüenciades en ràpida successió. Segons Beck, l'edició és absolutament manual i varia molt d'unes imatges a altres. Per les més complicades, perden fins i tot un dia editant-les mentre que per les més simples, el temps que hi dediquen és de 3 a 4 hores.

El resultat són unes fotografies màgiques i fascinants que captiven la mirada de l’espectador i la mantenen hipnotitzada durant minuts a l’espera d'atrapar uns ulls que parpellegen, uns cabells que es mouen, un taxi que passa o el fum que s'escapa d'un carret de hot dogs que quasi es poden ensumar.
20 comentaris:

 1. Aquests cinemagraphs son realment espectaculars; jo he intentat fer-ne algun però encar no domino la tècnica :-()

  Si algú ho vol provar pot seguir aquesta guia:

  http://anaestheticdiscourse.com/?p=1011

  Salutacions.

  ResponElimina
 2. No us enganyeu això és cine. No és foto.

  ResponElimina
 3. Espectacular..será el futuro de la fotografía?

  ResponElimina
 4. Els éssers humans tenim tendència a classificar les coses i posar-les en compartiments estancs, quan la realitat no és així. Igualment passa amb el cinema i la fotografia, i això n'és un bon exemple

  ResponElimina
 5. Molt interessant, de fet no fa gaire, mentre esperava poder veure un eclipsi de Lluna, se'm va ocorrer al veure com canviaven els colors de les llums d'una plaça de Lleida.
  http://jmabadia.blogspot.com/2011/06/llums-de-la-placa-blas-infante.html

  ResponElimina
 6. Ostres, no ho havia vist mai; ara m'ha picat el mono i la curiositat de com fer-ho..., ja tinc feina!!!. Gràcies Maria Rosa.

  ResponElimina
 7. En la linia de l'Albert us deixo un altre guia molt bàsica per iniciar-se:
  http://www.tested.com/news/how-to-make-your-own-cinemagraphs-a-new-take-on-gifs/2253/
  Encara no he trobat el moment de posar-ho en pràctica, però no trigaré :)

  ResponElimina
 8. Fa temps que ho conec i aquesta tècnica em té fascinada!

  ResponElimina
 9. Jo també fa temps que vaig descobrir les cinemagrafies de la Jamie Beck, i m'entren ganes de provar-ho.

  ResponElimina
 10. Amb aquesta mena de presentació o de muntatge el suport "paper" te encara menys sentit en el món de la imatge i la foto més sentit en el suport "pantalla". Però això és foto o cine(vídeo)? No tinc gens clar que tingui res a veure amb la fotografía.

  ResponElimina
 11. Fantàstic el bloc From me to you i els apartaments de la "real people" de New York.

  ResponElimina
 12. ei, de com salvar una foto mediocre, clar, posa-li moviment! o de com fer mediocre una bona foto, ni carn ni peix i ja estem distrets, també funciona!

  ResponElimina
 13. Moltes gràcies, per aquesta tant interesant entrada, Maria Rosa.

  ResponElimina
 14. Jejejej, con les fotos del diari aquell de la peli de Harry Potter, "El Profeta".
  Fantàstiques!

  ResponElimina
 15. Genial entrada... ja la vaig veure fa poc al Xatakafoto, però sempre m'agrada veure la informació des de una altre prespectiva.

  He anotat la URL que han facilitat per aquí per intentar un d'aquests gifs... a veure que surt d'aquí :)

  ResponElimina
 16. Honestament, mès enllà de la curiositat tècnica, no m´acava de fer el pes la proposta de la Beck, en terms estètics i discursius(a excepció, potser, de la foto del aparador i el taxi). Em sembla un tanteig o assaig d´alguna cosa nova, però encara no "una cosa nova" en si mateixa. No se si m´explico bé..
  Gracias, Maria Rosa per la teva curiositat inesgotable iel teu gust omnívor, en termes fotogràfics!

  ResponElimina
 17. Hola! Ja fa un temps que corren aquests gifs, us deixo l'enllaç al que, en la meva opinió, és l'evolució natural i més sofisticada d'aquesta tècnica, que apropa el discurs de la imatge molt més a l'audiovisual pur... http://www.picturecorrect.com/tips/parallax-animation-bringing-still-photographs-to-life/

  ResponElimina
 18. Que bonito :D realmente excelente que buen trabajo creo que intentaré realizarlo.

  ResponElimina
 19. Impresionant. No havia vist mai fotografíes amb aquesta tècnica. Una meravella. Gràcies Maria Rosa.

  ResponElimina
 20. Fa temps que ho conec i aquesta tècnica em té fascinada!

  ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari!