29 d’ag. 2012

Mor Malcom Browne, l'autor d'una imatge històrica

© Malcom Browne

El fotògraf i periodista Malcolm Browne, autor de l'emblemàtica fotografia d'un monjo budista immolant-se al Vietnam el 1963, ha mort aquesta setmana. En tenia 81.

Browne va aconseguir el World Press Photo i el Pulitzer amb la foto de la tràgica protesta del monjo, que va impactar en l'opinió pública i va provocar que l'administració de John Fitzgerald Kennedy reconsiderés la seva política a l'Indoxina. Serveixi aquesta imatge com a record d'aquest gran fotògraf, compromès en documentar conflictes com la guerra del Vietnam i la del Golf.

8 d’ag. 2012

Com seleccionar i ordenar imatges, i convertir-les en una història visual efectiva i estètica


Molts fotògrafs que vénen a veure'm a la redacció del Descobrir m'expliquen que el que més els costa d'un reportatge és editar les fotos. Quines triar d'entre els milers d'imatges disparades? Com saber les que funcionaran? Com organitzar-les? Com explicar una història amb elles? Amb quantes imatges? En quin ordre? Com triar la foto d'obertura d'un reportatge? I la de tancament? Com evitar que ens falti una foto? Com aconseguir que el reportatge sigui estèticament potent?

Si volem que les nostres fotografies expliquin de manera efectiva una història, capturant l'atenció dels espectadors, haurem de saber seleccionar-les i ordenar-les. Si ho fem bé, podrem comunicar molt millor el nostre missatge, ja sigui en un reportatge que volem veure publicat, una exposició, un fotollibre, un multimèdia o un àlbum en una xarxa social.

  • Explicaré com passar de tenir una idea de reportatge o projecte fotogràfic a concretar-la correctament, planificar-la, desenvolupar-la i resoldre-la fins convertir-la en un bon treball fotogràfic.
  • Comentarem quines fotografies són indispensables per aconseguir-ho.
  • Us mostraré com seleccionar les que ens interessen, i com, en funció de les fotos que escollim, podrem explicar una història o una altra.
  • Per últim, donarem una ullada a les diferents maneres d'ordenar les fotos per aconseguir que una sèrie d'imatges soltes d'un aspecte de la realitat es converteixi en un discurs visual efectiu i estètic.

Tot això ho farem de manera molt pràctica, amb multitud d'exemples reals. Per això compto amb l'ajut dels fotògrafs Siqui Sánchez i Manel Soria, que us explicaran com van plantejar alguns dels seus reportatges, amb quines dificultats s'hi van trobar i com les van resoldre.

Si creus que aquest és el taller que estaves esperant, aquestes són les dades:

Data: dissabte 6 d'octubre de 2012
Horari: de 10 a 14h i de 16 a 20h
Lloc: Casa Elizalde, c/ València, 302, de Barcelona, a la sala Folch i Torres

Professors:
  • Maria Rosa Vila. Editora gràfica, fotògrafa i periodista. Màster en Edició Gràfica de la UAB. Directora de Fotografia de la revista Descobrir, editora espanyola de la pàgina de l'APOD (Astronomy Picture of the Day) de la NASA al Facebook, i editora gràfica de diversos fotollibres.
  • Manel Soria. Fotògraf especialitzat en astrofotografia i natura. Ha publicat reportatges en diversos mitjans, i algunes de les seves imatges han estat APOD de la NASA. És, a més, doctor enginyer industrial i professor de la facultat d'Enginyeria Aeronàutica a la Universitat Politècnica de Catalunya. Autor del bloc Frikosal.
  • Siqui Sánchez. Fotògraf editorial, industrial i publicitari, representat per Getty Images. Publica a The Guardian i New York Times, entre d'altres, i ha estat reconegut amb els premis LAUS i LUX. Ha publicat el llibre El Viaje Imposible, l'exposició del qual està viatjant actualment per Europa patrocinada per l'Institut Cervantes. Autor del projecte Toilet Planet.<

Preu del taller: 90€

Els que desitgeu apuntar-vos al taller heu d'omplir aquest formulari.

Us garantim que el taller serà molt didàctic i us resoldrà tots els dubtes i misteris de l'edició gràfica.

A veure qui s'anima i s'hi apunta. Serà un plaer veure'ns allà!

Nota. L'organització es reserva el dret d'anul·lar o modificar el taller per manca de participants.