9 d’oct. 2011

Fotografiar paisatges astronòmics, un repte a l'abast de tothom

Foto: Manel Soria.

El cel nocturn està ple de sorpreses, meravelles i oportunitats úniques per fotografiar. Si a les imatges, a més, hi incloem algun element del paisatge (un arbre, un llac, un riu o un castell com el de la foto de dalt) que reflecteixi les subtils tonalitats del cel i la llum que proporcionen els astres (la celístia), les fotos guanyaran en atractiu i interès.

No és fàcil aconseguir bones fotografies astronòmiques, però, en part a causa de la contaminació lluminosa, en part per les dificultats tècniques que comporta l’ús de velocitats d’obturació lentes mentre els astres i la Terra es mouen. Per tal de conèixer-ne els secrets que ens permetin aconseguir imatges nocturnes espectaculars, el Manel Soria i el Jordi Busqué, dos dels fotògrafs amb més talent i experiència en astrofotografia, impartiran el cap de setmana del 22 al 23 d’octubre el seu Taller de Paisatge Astronòmic a Vacarisses (Barcelona), adreçat a tots els que ens agrada i emociona mirar el cel.

Foto: Jordi Busqué.

Com, on i quan podem fotografiar la Via Làctia? Què és una muntura equatorial, perquè serveix, quan és necessària i com s'usa? Com evitar que les estrelles surtin mogudes? Com fotografiar traces d'estrelles? Com pot ser que si la càmera gira, la Terra no es mogui? Què és un asteroide? Com s'han de processar aquestes fotos? Quan es veu la galàxia d'Andròmeda? Com és que les estrelles són de colors? Totes aquestes preguntes i moltes més les respondran àmpliament el Manel Soria i el Jordi Busqué en el seu taller.

Organitzat en col·laboració amb Objectiu Natura (l’Associació de Fotògrafs de Natura de Catalunya), tindrà una part teòrica (que es realitzarà dissabte matí i tarda, i diumenge al matí) i una part pràctica (la nit de dissabte a diumenge). El preu és de 220 euros. Hi ha un descompte del 20% per a totes aquelles persones que es matriculin abans del 17 d'octubre i pels socis d’Objectiu Natura que es matriculin en qualsevol data.

Foto: Manel Soria.

Per tal d’incentivar-ne la participació, l’organització ha convocat el Primer Concurs de Fotografia de Paisatge Astronòmic per a menors de 25 anys. Els concursants han d'enviar fins a tres imatges de paisatges astronòmics que transmetin l'emoció i atmosfera de les nits estrellades o que capturin objectes celestes d'interès, i destaquin per la seva originalitat, qualitat tècnica i compositiva. El guanyador del concurs podrà participar gratuïtament en el Taller de Paisatge Astronòmic, mentre els dos finalistes n'obtindran un 50% de descompte.

Tots els que vulgueu participar tant al taller com al concurs haureu d'enviar un email a paisaje.astronomico@gmail.com

Foto: Jordi Busqué.

Recordeu que, a més de fotògraf, el Manel Soria és doctor en ciència i les seves imatges han estat publicades en multitud de mitjans, incloent-hi la pàgina APOD de la NASA. Al Descobrir, sense anar més lluny, acaba de publicar-hi un reportatge sobre els cels de Menorca realment espectacular.

Pàgina d'obertura del reportatge del Manel Soria publicat al Descobrir d'octubre de 2011.

Per la seva banda, el Jordi Busqué és fotògraf professional i astrofísic, i els seus reportatges es publiquen regularment en algunes de les revistes més prestigioses del món, com l'edició nord-americana del National Geographic Magazine.

Ens veiem a Vacarisses!

6 comentaris:

 1. Jo vull... però estaré a l'altre punta del món.
  Són uns veritables mestres d'aquest tipus de fotografia, val molt la pena anar a un taller amb el Manel i el Jordi.

  ResponElimina
 2. Quin luxe!!! un taller fantàstic pel meu gust, per als que estimem la fotografia i l'astronomia, és una molt bona oportunitat de compaginar aficions. Que vos ho passeu bé!

  ResponElimina
 3. Gràcies Maria Rosa !

  Ahir vaig tindre l'alegria de que la millor foto que jo he vist de la pluja d'estels del dissabte, l'ha fet el Pere Soler, que va vindre a la primera edició del taller de paisatge astronòmic. Aquí està. Es veu clarament com tres dels estels surten de Draco, però un quart va una mica al seu aire... que és el que realment passa amb els estels que cauen.

  ResponElimina
 4. Moltes gràcies Maria Rosa! Ens veiem el 22!

  ResponElimina
 5. Un taller de lo mes recomanable, Jo, com diu el Manel vaig assistir a la primera edició, a Vacarices també i el puc recomanar sense cap recança a tothom, dons la meva manera de mirar el cel va canviar aquell cap de setmana.
  I també puc dir que en aquesta època que tothom fa tallers, alguns de dubtosa "reputació", els que hi assistiua aquest SEGUR que aprendreu quelcom nou apart de tenir el plaer d'escoltar a un magnífic orador com es el Manel i a un crack com el Jordi.
  No em faria res repetir...si no fos perquè estaré de viatge... :)

  ResponElimina
 6. Quin luxe!!! un taller fantàstic pel meu gust, per als que estimem la fotografia i l'astronomia, és una molt bona oportunitat de compaginar aficions. Que vos ho passeu bé!

  ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari!