17 de set. 2011

Pepe Baeza a Caja Azul: "Hi ha fotògrafs que són veritables herois"

Foto: Marcelo Aurelio

Avui dissabte s’ha celebrat a Barcelona la 5ª edició de Caja Azul, l’espai de reflexió i debat al voltant de la fotografia documental creat pel recentment guardonat premi Godó de Fotoperiodisme 2010, Alfons Rodríguez, i els fotògrafs Rafa Pérez, Marcelo Aurelio, Godo Chillida, David MonfilFran Simó. L’edició d’avui tenia com a tema l’edició gràfica i per a parlar-ne Caja Azul ha comptat amb dos ponents de luxe: el Pepe Baeza, editor gràfic del Magazine de La Vanguardia, i el David Airob, fotògraf, editor gràfic de plantilla del mateix diari i autor de l'exitós bloc The Wild Side. La trobada s'ha realitzat a la sala principal del Pati Llimona i ha atret un bon grapat de fotògrafs, així com als editors gràfics Paco Elvira, Rafa Badia, Celeste Arroquy (de Piel de Foto) i jo mateixa, que no ens volíem perdre les explicacions dels dos referents de l'edició gràfica més importants d'aquest país. Crec que poques vegades s'ha pogut veure una concentració d'editors gràfics tan gran com avui. Tenint en compte que aquesta és una professió "minoritària", en paraules de Pepe Baeza, està clar que la convocatòria de Caja Azul ha estat un èxit.

Malgrat la reducció dràstica dels pressupostos destinats a fotografia i l’abandonament de la cultura visual que els mitjans estan practicant i que, segons el Pepe Baeza, “sembla que no té marxa enrere", els dos ponents segueixen defensant de forma vehement una fotografia documental i testimonial de qualitat a la premsa diària. Cada cop és més difícil, però, que els mitjans destinin recursos a produir reportatges documentals i per això Baeza considera que hi ha fotògrafs que són veritables “herois”, professionals que sense cap suport i fugint de les agendes dels mitjans (és a dir, d’allò que els diaris consideren noticiós) treballen en profunditat un reportatge valuós des del punt de vista social que probablement mai no serà publicat. Per això, Baeza recomana que els fotògrafs s’agrupin en col·lectius i busquin nous canals de difusió, tot i que no siguin remunerats, a l'espera de trobar algun dia un model econòmic viable per a una professió que, segons Baeza, realitza una funció social “imprescindible”.

Foto: Marcelo Aurelio

En la seva ponència, Baeza ha donat algunes pautes als fotògrafs documentalistes advertint-los d’allò que ell anomena “pensament estètic”. “Compte amb els dictats del poder estètic!”, ha clamat. Segons Baeza, hi ha fotògrafs que utilitzen la realitat per a crear una obra artística. “L’art contemporani està ple d’imatges de paisatges desolats i buïts, de persones sense contextualitzar, de fotos que queden molt bé penjades a la sala d’un consell d’administració...”, es lamentava. Segons Baeza, està bé que la fotografia documental investigui nous llenguatges artístics (HDR, desaturacions, vinyetejats, etc.), però prioritzant sempre la transmissió del missatge per damunt l'estètica de la imatge. “Una foto bella és més eficaç, segur, però els fotògrafs no deuen usar la realitat per a realitzar la seva obra, sinó que l’obra ha d’estar al servei de la realitat”. Segons l’editor gràfic del Magazine, no es tracta tant de renunciar a l’esteticisme, com de cercar un discurs visual profund i honest, on el valor testimonial estigui per damunt de tot, en clara sintonia amb allò que defensa Jean François Leroy, el director del festival Visa pour l’Image, al qual Baeza ha referenciat en nombroses ocasions.

Per a treballar, Baeza recomana que els fotògrafs no s’aïllin i ho facin assessorats o en col·laboració amb sociòlegs, antropòlegs, economistes..., experts que interpretin la realitat i que ajudin al fotògraf a triar el tema i l’enfoc, "una de les qüestions més importants d’un reportatge", segons Baeza. L’editor gràfic pot formar part d’aquest equip. “Pensar en equip és millor que decidir tot sol”, assegura. De la mateixa manera, abans de realitzar un reportatge, Baeza aconsella recollir el màxim d’informació i documentar-se bé. “Anar a un lloc sense saber-ne res és una indecència”, ha exclamat, i ha criticat a aquells fotògrafs que fins i tot presumeixen de no haver-se informat prèviament amb la justificació de que així no rebran cap influència.

Foto: Marcelo Aurelio

I ja en el debat final de Caja Azul, a la pregunta de si la premsa desapareixerà, Pepe Baeza ha respost que no mentre els anunciants considerin que el paper és un suport publicitari millor que Internet, cosa que de moment sembla que és així.

Respecte a la ponència del David Airob, com que ha estat igual o més llarga que la del Pepe, la deixo per un següent post. O sigui que... continuarà!

24 comentaris:

 1. Escoltar, i mirar... sempre s'aprenen coses...
  Avui, en David i en Pepe m'han donat raons per "veure" que la fotografia és alguna cosa més que és fer "fotografies".

  ResponElimina
 2. "No paisajes sin personas, ni personas sin paisajes". Estaba esperando escuchar de alguien autorizado algo parecido porque algunos discursos, de minimalistas, cansan. Gracias!

  ResponElimina
 3. Estupendo resumen de la ponencia de Pepe, Maria Rosa. Creo que Baeza hace muy, muy bien en alertarnos contra la corriente dominante político-estética, empeñada en decirnos que la fotografía documental ya no tiene sentido, debido a saturación del "sang i fetge", a la "fatiga de la compasión," del lector, etcétera, etcétera. Tras este discurso "post-moderno" y "post-fotográfico" se esconde un posicionamiento político capitalista neoliberal en toda regla.
  Quedamos a la espera de tu post sobre la ponencia de David, que a mí me pareció tan didáctica como contundente. Yo aprendí muchísimo el sábado en el Pati Llimona..

  ResponElimina
 4. Lo de politico capitalista neoliberal pero no se si aplicado a la fotografia con tantas reuniones en la caja azul ya debiera ser hora que se hiciese un estudio sobre demografia fotografica actual como la fotografia digital... ya que lo neoliberal anda por ahi desde los 50 y en los 70 esta el ejemplo de chile pero no se que tiene que ver mucho con la fotografia mas cuando la fotografia siempre ha sido un buen negocio editoriales industria de la fotografia que es muy extensa creo que le estais dando una excesiva importancia al ser fotografo cuando puede ser algo tan sencillo como que no ha espacio para todos los reportajes que se estan haciendo actualmente o desde hace unos cuantos años y lo que escribio millas no se puede tomar como una corriente de lo que sucede sin duda que puede afectar a una persona mas joven que a un millas con los años nos vamos endureciendo generalizo no por querer ser fotografo o ser y dedicarse a la fotografia documental tendras el derecho adquirido que se interesen por tu trabajo que la sensibilidad de la gente cambie es posible pero tambien que con internet los fotografos se reunen tanto en vivo como en los blogs y la sensacion aumenta de indefencion y mas si la situacion economica es mala todo se vuelve catastrofico creo que por empezar con un estudio del crecimiento de la fotografia y de los fotografos no estaria mal al que los paises comunistas o que lo fueron lo sabran mejor no se si la fotografia documental durante los años del comunismo crecio mucho desde la segunda guerra mundial hasta su termino etc etc para compararla con la epoca neoliberalista daria para un estudio sociologico.

  ResponElimina
 5. Totalmente de acuerdo con el pensamiento de Rafa.
  En ésta absurda post-modernidad lo importante no es narrar la ya los grandes conflictos y situaciones límites de la humanidad, con sus raíces, causas y consecuencias, sino hacerlo de una forma muy propia, estética, personal y sobretodo suave, sutil, no obvia,...

  Bueno. Parece que hoy en día está más valorado el diario personal con altas pretensiones artísticas, que reportajes independientes y profundos que son testimonios veraces de realidades que apuntan a la reflexión.

  ResponElimina
 6. Gràcies per tan rigurosa crònica, María Rosa.
  En el meu nom i segur que parlo en nom de tots els meus companys d' equip de Caja Azul, on per cert has oblidat fer menció del fotògraf David Monfil, peça clau en el nostre organigrama!!!
  Gràcies de nou, de tot cor.

  ResponElimina
 7. Quin error més imperdonable, Alfons! Ara mateix vaig a subsanar-lo!

  ResponElimina
 8. Qué pena perdérmelo :(

  A parte de por la buena crónica, gracies MR. Por los comentarios que leo, se intuye que la cosa era más que interesante.

  Solo por algún comentario de los que leo por arriba, pedir humildemente el derecho a la vida de los que nos gusta la fotografía y hacemos fotos, pero no documentamos nada. Quizás nuestra fotografía sea pequeñoburguesa e inútil, pero algunos lo intentamos compensar con nuestra actitud diaria.

  ResponElimina
 9. Gràcies per fer-nos el resum, almenys els que no hi som a Barcelona podem asabentar-nos de les coses tan interesants que digué el Pepe Baeza.

  ResponElimina
 10. Rompo una lanza a favor de Nati y de todos los fotógrafos que no pretenden salvar el mundo. Cuando escucho a Pepe me pasa como cuando leo a Jean-François Leroy del Visa pour l'Image. Parece que el único punto de vista válido es el suyo y sino estás de acuerdo tienes casi que pedir perdón, hasta incluso llegar al punto de ser acusado de ser "capitalista neoliberal". Personalmente, me gustó mucho más el tono de David, más abierto y menos dogmático.

  ResponElimina
 11. Nati i Alberto, sisplau no barregem gèneres fotogràfics. Estem parlant de fotografia documental!!! La que afina sensibilitats i consciencies, mou a la solidaritat,i posa el focus en els més desfavorits, en les barbaritats que cometen els homes i en la brutalitat de la natura. Estic d'acord amb el Pepe en què un excès d'esteticisme despista de les atrocitats del món. La gent es fixa més en què bonica és la imatge i no tant en l'horror que mostra. Per a la resta de gèneres fotogràfics, la recerca de l'estètica és clar que és absolutament legítima, però pel documentalisme un excés d'estètica és indesitjable perquè dilueix el missatge.

  ResponElimina
 12. Muy bien Alberto, teniendo en cuenta que una camara decente cuesta aprox unos 2000€, y estos iluminattis tienen las mejores, quien es el burgues????, me niego a ser adoctrinado!!!

  ResponElimina
 13. Celeste Arroquy18/9/11 17:01

  Ha sido muy interesante la sesión de Caja Azul de ayer, muy didáctica y rica en puntos de vista. Es siempre un placer poder debatir, opinar y aprender en libertad, y en compañía de semejantes monstruos sagrados de la profesión.
  María Rosa: no puedo dejar de sonrojarme al ver que me nombras junto a vosotros, editores gráficos de larga data. Es un honor, pero...¿no será demasiado? ¡Aún tengo mucho que aprender!
  Ahora espero el post sobre David Airob, fue realmente muy didáctico y esclarecedor.

  ResponElimina
 14. Enhorabuena Mª Rosa, excelente resumen de la ponencia de Pepe. ya estoy impaciente por leer tu post sobre David ;o)
  Te vi super aplicada tomando notas y sin perderte detalle, cómo se nota que la profesión va por dentro jejeje
  Creo que la idea de Pepe es defendible, en el sentido en el que la estetización del documentalismos puede diluir la fuerza del mensaje. Pero más allá de eso creo que hay un tema más profundo, que obliga al fotógrafo a debatirse entre lo que el mercado solicita y lo que su sentido profesional le demanda.
  Si contamos una historia fuera de la tendencia estético-formal del momento, marcada por los medios, corremos el riesgo de quedar fuera de los espacios de visibildad.
  Esa diatriba es tan profunda como la necesaria implicación del fotógrafo por contar lo que aparece ante sus lente.
  En este sentido no caben dudas, el fotógrafo toma parte en el hecho fotógrafico.
  Si lo hace adoptando una moda, una estética o unos dictámemes estéticos, no debiera ser censurable. Lo criticable tendría que estar viculado con su inoperancia a la hora de testimoniar lo que le rodea, disfrazando los acontecimientos con subterfugios (sean estéticos o generando elipsis narrativas que eliminan lo más "sucio" de lo recogido por el sensor de la cámara.
  Pepe lanzó una gran cantidad de reflexiones, tan lacerantes como apasionantes.
  Por eso creo que tod@s disfrutamos tanto de su ponencia.
  Un abrazote!!!

  ResponElimina
 15. Antes que nada quisiera agradecer el análisis que ha hecho Maria Rosa sobre la ponencia de Pepe.
  Dicho esto quisiera aportar mi punto de vista sobre algunas opiniones, absolutamente respetables, que se han escrito.
  Conozca a Pepe desde hace más de veinte años. Él ha sido mi redactor Jefe durante mucho tiempo hasta que pasó al Magazine.
  Sin duda creo que es de las personas que, además de saber muchísimo, tiene una virtud, sabe ver mucho más allá de los que muchos somos capaces. Desconocía su ponencia y me pareció más que brillante, sublime y, os aseguro, sin ningún ánimo de adoctrinar.
  Cuando él se refiere a los esteticismos lo hace desde la perspectiva de una persona que ha visto mucho, muchísimo y comparto totalmente su parecer. Como fotógrafo reconozco que me atrae mucho la estética, el pictoralismo, pero nunca debemos olvidar el mensaje y ahí es hacia donde iba Pepe.
  Reconozco sin ningún rubor que mi discurso en más, digamos, normal, sin profundizar tanto, sin tanto análisis, tal vez más directo pero menos profundo, creénme.
  Carencias de alguien que admira profundamente a esa mente privilegiada con la que compartió una entrañable e instructiva mañana de sábado.

  ResponElimina
 16. Respecto el comentario de Alberto,
  Muchos de los que somos tildados como gente que pretende salvar el mundo somos mucho menos pretenciosos que ésto, pretendemos tan sólo mantener una postura algo más global y respetuosa sobre el mundo.

  Humildemente tratamos de mostrar que la realidad va más allá de los noticiarios que después de 10 minutos pasan directamente a los deportes y explorar las causas por las cuales no todos vivimos con las mismas oportunidades; así como mostrar que nuestras comodidades tienen un alto coste e impacto social.

  Seremos solamente iluminattis moralistas y dogmáticos con cámaras de 2000 euros?.

  ResponElimina
 17. Gracias Maria Rosa por compartir ya que no pude asistir por un trabajo...siempre positivo escuchar a baeza por donde camina el documentalismo. La estética puede ser parte de esto pero sin olvidar el verdadero mensaje que buscamos transmitir...espero la de David!

  ResponElimina
 18. Cuesta entender que alguien llame adoctrinación a lo que se pretende en Caja Azul y a lo que pretendieron Baeza y Airob el sábado pasado. Cuesta entender que los fotoperioidistas sean tildados de burgueses y cuesta entender y mucho que se confundan términos tan diferentes como lo son la fotografía pura y el documentalismo. Lo que es fácil de enteder, entonces, es como este género documental o fotoperiodístico esta tan desdeñado en nuestra sociedad por tantos y tantos.
  Sin ánimo de adoctrinar a nadie: basemos nuestras opiniones en un cierto criterio. Por favor.
  Una vez más, gracias M.Rosa por el tuyo.

  ResponElimina
 19. Vaig aprendre molt el dissabte, tant de la ponència de Pepe com de la de David.. Com diu David Airob, Pepe veu molt més enllà que la majoria de persones. Però això no vol dir que estigui d'acord amb tot el que es va dir.

  Maria Rosa, està clar que es va parlar de fotografia documental, però Pepe va llençar a les escombraries la fotografia artística. Llàstima que no vaig prendre nota de la frase exacta, però molts en sou testimonis quan va despreciar el fet que les fotografies es venéssin com a objectes (artístics). El que va barrejar els temes va ser ell. I estic totalment d'acord en què "pel documentalisme un excés d'estètica és indesitjable perquè dilueix el missatge".

  Pel que fa al tema d'obrir-se i treballar amb un grup de persones, com editors gràfics, estudiosos i científics és gairebé imprescindible. Però com a professional i repetint les paraules de David Airob, com omplim la nevera? En aquests moments i des del punt de vista econòmic és inviable treballar així. Això no vol dir que no s'hagi de fer però sí que s'ha de tenir en compte. Potser les feines fotogràfiques més rendibles han d'alimentar aquesta forma de treballar en grup. Potser hi hem de dedicar el temps lliure. No ho sé, cadascú ho farà com pugui, però està clar que hem de produir continguts de qualitat.

  ResponElimina
 20. Valentí, estic segura que el Pepe no va carregar contra la fotografia artística en cap moment, sinó que qüestiona que la fotografia documental es consideri art i es comercialitzi com a tal.

  Crec que el Pepe el que volia destacar és que el fotoperiodisme està buscant canals alternatius a la premsa, donat que aquesta ha cedit l’espai que li havia destinat a altres continguts més barats i menys qüestionats per la publicitat. I alguns fotoperiodistes han vist que el circuit artístic és una clara possibilitat de guanyar-se les garrofes que no poden guanyar amb la premsa escrita. I això és el que el Pepe critica, sobre tot per una qüestió d'integritat ètica i moral.

  ResponElimina
 21. Yo también opino que no debemos mezclar las cosas: existe una fotografía "ventana" a la realidad y una "espejo" de la realidad del fotógrafo/a (por aquello de no caer en la dicotomía "documentalista" versus "artista"). Creo que Pepe en ningún momento cargó contra la fotografía personal y estética, íntima y honesta que, por ejemplo, practica Nati. Todo/as los amantes de la fotografía debieran valorar y apreciar trabajos de ambas "ramas".
  El problema aparece cuando el mercado se empeña en mezclarlo todo para que sea rentable: vender trabajos estéticos como si fueran reportajes (pienso en las fotos de las maras centroamericanas de Isabel Muñoz); o trabajos documentales (por ejemplo, los murales de guerra de Luc Delahaye) como si fuera arte.
  La cuestión es peliaguda por partida doble si, además de convertirse en negocio, se presenta como algo estético ("guai y "cool") a un colectivo criminal(las maras de Muñoz); o cuando se vende por buenos miles de euros la imagen de la desolación, el dolor y la muerte ajena, caso de Delahaye. Ahí se está sacando provecho del miedo y el dolor ajeno, lo cual me provoca rechazo personal, no como fotógrafo, sino como persona.
  Tanto la fotografía "documental" como la "artística" tienen fundamento, valor y sentido. Debe ser honesta y, me atrevo a decir, humilde. Pegada a la tierra y no como la hermana recién llegada a las estratosferas de la pasta fácil. En eso cayó el arte contemporáneo hace más de medio siglo y así les va: casi se ha perdido la rebeldía y la creatividad, que han sido suplantadas por la impostura y el seguimiento de las leyes del mercado. El arte hoy es "una inversión" equiparable a especular en la bolsa, un "lujo" completamente al margen de la calle y la cotidianidad.
  Yo lo tengo claro: en mi pequeña biblioteca caben Doisneau, Eugene Smith, Koudelka, Duane Michaels o Francesca Woodman. Todos juntos y bien revueltos.

  ResponElimina
 22. L'autor ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 23. Maria Rosa, gràcies per l'excel.lent síntesi de les trobades de Caja Azul; crec que me n'he fet una idea molt clara i n'he tret bones conclusions sense haver-hi assistit. Malauradament veig que el debat que s'ha encès no difereix massa de la majoria de debats que trobem en el dia a dia; hi hagi una càmera de fotografiar o no al darrera. Massa sovint no som capaços d'escoltar, o ho fem amb uns auriculars que només filtren allò amb el que ens hem anat encasellant al llarg de la vida. Però fins i tot en els cassos en que un pot no estar gens d'acord amb L'interlocutor, si se sap escoltar, se'n poden treure conclusions i aprenentatges molt interessants. La veritat és que llegint-ho sense cap estereotip preestablert, les ponències m'han aportat molt; segurament hauria passat el mateix escoltant tot el contrari; perquè tots els criteris ben explicats i ben escoltats tenen coses per enriquir-se. Dit això, cada fotografia té la seva finalitat, la que el fotògraf l'hi haurà volgut donar i també tindrà el seu públic, perquè com a diferents busquem coses diferents. Em serveixen extraordinàriament les valoracions fetes pels ponents i són per tenir en compte; encara que altres punts per concebre la fotografia apostin per altres maneres de comunicar-la i siguin igualment vàlids. Fins i tot en el meu cas, crec que depenent del dia que tinc o L'encàrrec que em fan estic fent un tipus de feina o un altra i en cap cas considero que sigui il·legítim el que en pugui cobrar. Aprenguem a escoltar i no jutgem tant, que al cap i la fí, sort en tenim de que algú es preocupi per les coses.

  http://www.carlesporta-fotograf.blogspot.com

  ResponElimina
 24. Muy bien Alberto, teniendo en cuenta que una camara decente cuesta aprox unos 2000€, y estos iluminattis tienen las mejores, quien es el burgues????, me niego a ser adoctrinado!!!

  ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari!