24 de jul. 2011

Com frenar l'epidèmia dels concursos de fotografia amb clàusulas abusives

Autor: Olivier Laurent / British Journal of Photography.

Una de les competències més deslleials que tenen els fotògrafs professionals d’aquest país són els concursos de fotografia amb clàusules abusives. Per què representen una competència deslleial? Doncs perquè moltes empreses, institucions públiques i privades o mitjans de comunicació han descobert que muntant un concurs de fotografia poden aconseguir un banc d’imatges baratíssim (el cost d’uns premis ridículs) amb el qual cobrir les seves necessitats de continguts, màrqueting o publicitat, amb la qual cosa ja no els cal encarregar a cap fotògraf professional cap treball fotogràfic. El fenomen, lluny de minvar, no para de créixer i multiplicar-se i té signes de convertir-se en una epidémia en tota regla, cosa que posa en perill la salut de la fotografia professional.

L’últim en encomanar-se del virus dels concursos abusius és ni més ni menys que el diari El País, un dels mitjans de referència que, sorprenentment, acaba de muntar un certamen fotogràfic pel seu suplement de viatges El Viajero. Una simple ullada a les seves bases ens alerta d’una clàusula absolutament inacceptable amb la qual el diari s’apodera dels drets de totes les imatges presentades a concurs per fer amb elles el que vulguin a cost cero. Us recordo que en els concursos de fotografia, qualsevol ús que no sigui la divulgació del concurs, hauria de ser pactat amb el fotògraf i remunerat.

Tal i com estan les coses, i mentre no trobem una vacuna per lliurar-nos del virus (la creació per part de l’administració d’un Registre Oficial de Concursos podria ser una bona solució), l’única sortida que tenim els professionals que ens dediquem a la fotografia és advertir a tots els fotògrafs i aficionats de les conseqüències negatives de participar en un concurs amb clàusules abusives, la principal i més greu, la pèrdua de tots els drets econòmics de les imatges presentades a concurs en benefici dels organitzadors. Com fer-ho? A la Asociación Española de Fotógrafos de Naturaleza (AEFONA) ho tenen clar i han muntat una comissió que estudia les bases dels concursos de fotografia de natura per a comunicar tan als fotògrafs com als organitzadors les possibles clàusules abusives o inadequades. Els concursos que compleixen amb unes normes dignes pels fotògrafs són acreditats mitjançant un logotip que l’associació ha creat que serveix de certificació de qualitat. Segons el Joan Manel Puig, el coordinador de la Comissió de Concursos, “d’aquesta manera ens sumem a les iniciatives ja existents que han anat sorgint a Internet, Facebook... etc, tractant de donar a aquesta causa un perfil més corporatiu i una posició més sòlida per defensar els nostres drets”. No seria possible que totes les agrupacions fotogràfiques, sindicats de fotògrafs i periodisme i escoles de fotografia copiessin la iniciativa o es coordinessin per a crear un distintiu amb el qual legitimar els concursos amb bases dignes? Tan difícil és?

Tal i com assegura el Joan Manel Puig, les xarxes socials i els blocs s’han convertit en eines molt poderoses per lluitar contra els concursos abusadors. Ho vam comprovar amb la Tercera Marató Fotogràfica de la FNAC de 2010. Gràcies a la denúncia que vam fer en uns quants blocs i a l’efecte eco que es va produir simultàniament tant a Facebook com a Twitter, el jurat del concurs format pels fotògrafs Iñaki Relanzon, Paco Elvira i Valentín Samá va dimitir en cadena i el concurs no va tenir la participació esperada. Per tant, a través dels blocs i les xarxes socials podem denunciar els abusos i, en conseqüència, exercir la pressió adequada per a que les entitats organitzadores reflexionin i corregeixin les bases dels concursos.

Això és el que ha fet el reconegut fotògraf Tino Soriano a través de Facebook: ha enviat una carta de queixa al diari El País exigint-los la rectificació de les bases del concurs de El Viajero. També des de Facebook s’ha programat una protesta a Twitter el proper dilluns 25 de juliol, de 8 a 14 hores. Tots els que hi tingueu un compte obert podeu escriure el següent twitt en el vostre perfil:

Las bases del concurso Memorias de un Verano de @ElViajero_Pais son totalmente abusivas. Se recomienda no participar #noconmisfotos

Podeu copiar-ho al vostre compte o bé retwittejar-ho cada hora. Serà una manera d’aconseguir que la nostra denúncia es converteixi en trending topic, o tema d’interès del moment, i d'exercir la pressió mediàtica necessària per a que els organitzadors del concurs ens escoltin i rectifiquin.

Vull recordar a tothom que, segons la Llei de la Propietat Intel.lectual, tots els fotògrafs, siguin professionals o no, tenim en exclusiva, pel sol fet de ser els autors de la nostra obra, una sèrie de drets de caràcter econòmic i moral sobre aquesta. El virus dels concursos de fotografia abusius intenta arrencar-nos-els. A les nostres mans està aturar aquesta epidèmia.

18 comentaris:

 1. No afegiria ni una coma. Hem de tenir clar que amb les xarxes socials tenim una eina com mai hem tingut per fer-nos sentir. Igual que estàn utilitzant mitjans com El Viajero per promocionar els seus concursos, nosaltres ho hem de fer perquè ens escoltin.

  ResponElimina
 2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 3. María Rosa, blogger te ha suprimido la opción de elegir idioma y se complica la cosa para seguirte. No sé si podrás hacer algo al respecto.

  Sería importante que estas cosas hicieran partícipes a los aficionados. La inmensa mayoría ignora por completo toda esta problemática, y muchos de los que sí son conscientes participan porque "total, es sólo una foto...".

  Me moriré diciendo que sin educación no se va a ningún sitio, y puede que con ella no se llegue a todos lados, pero es muy importante que todo el que pueda ser causa y/o consecuencia en el asunto sea responsable con lo que hace, por eso simultáneamente a estas inciativas que tienen toda mi simpatía, habría que ir pensando en cómo concienciar a esa gran masa de fotógrafos diletantes, de la cual formo parte orgullosamente, para que ese impacto tan negativo sobre vuestro trabajo disminuya progresivamente.

  Simplificando, creo que hay que trabajar con todos los eslabones de la cadena: gremio, organizadores, participantes, patrocinadores, instituciones... por igual.

  Felicidades a todos los que os estáis currando esta campaña no contra nada en concreto, sino a favor de un respeto que parece casi perdido. Y sobre todo, mucha suerte.

  Buenas noches.  Pd: suprimí el comentario por errores de concordancia.

  ResponElimina
 4. Molt bona entrada, s'agraeix !!

  ResponElimina
 5. Aquests concursos s'aprofiten dels que som aficionats a la fotografia i juguen amb el fet que si guanyem el concurs potser ens fem famosos i podem viure de la fotografia, etc, etc....

  Per la meva part, el dilluns estaré protestant via twitter a veure si podem evitar que aquesta gent segueixi aproftant-se del treball de molta gent sense pagar res.

  Salutacions.

  ResponElimina
 6. Maria Rosa, estic al corrent de les activitats que esteu portant a terme per tal de dignificar la feina dels fotògrafs/es. Vull expressar en aquest comentari tot el meu respecte i solidaritat cap al col·lectiu professional.
  Com a fotògraf aficionat, tindré molt en compte aquestes reivindicacions a l'hora de participar en qualsevol concurs, i miraré de col·laborar en la difusió d'aquesta defensa.

  ResponElimina
 7. Mira aquest article:
  http://www.fotografodigital.com/2011/07/concurso-fotografia-erotica-de-sanfermin-para-salir-corriendo/

  Per posara-se a plorar...
  Salut!!!

  ResponElimina
 8. L'autor ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 9. Estoy de acuerdo con lo que dice Ercanito. Hay muchisima gente que no lee las bases de concursos de este tipo. Si logramos concienciar, no solo a los profesionales sino también a los aficionados y todos aquellos que tengan un mínimo de interes sobre fotografia, la presión sería mucho más grande y a la hora de lanzar un concurso, se sentirían obligados a redactar unas bases dignas. De lo contrario, echarian piedras a su tejado y la participacion bajaria notablemente (espero).

  ResponElimina
 10. S'ha de fer soroll; totalment d'acord.
  Moltes mercès per aquesta entrada, Maria Rosa.

  ResponElimina
 11. L'autor ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 12. Bon dia i bones noticies!!!
  Llegit al blog Fotògraf Digital (gràcies per la info):
  "En una nota publicada en facebook El País afirma “Desde El Viajero, queremos pediros disculpas a todos. La cláusula de `Cesión de Derechos’ que ha aparecido en las bases legales se ha publicado por un error en el control de las versiones, está desactualizada y no se corresponde con la filosofía y respeto de los derechos de autor que El Viajero intentar fomentar con estos concursos. En estos instantes, estamos trabajando para cambiar dicha cláusula por la actualizada y correcta en la página del concurso y aquí mismo. Ésta es la cláusula que regirá para todos los concursantes que participen independientemente de en qué momento lo hicieron. Os pedimos disculpas de nuevo”.

  Lo del “error de versiones” es una excusa curiosa, pero creo que eso es lo de menos, lo importante es la rectificación y el hecho de que la fuerza de los fotógrafos unidos ha conseguido llevar las cosas a un punto justo y razonable. Ahora las bases dicen:

  BASE 4ª.- LICENCIA El usuario otorga a PRISA DIGITAL S.L y a EDICIONES EL PAIS, S.L. una licencia suficiente sobre los derechos de reproducción, distribución, transformación y comunicación pública y puesta a disposición de su obra por el tiempo y el ámbito estrictamente necesario para poder participar en este concurso y poder publicarla mientras dure el mismo.

  Es decir se limita la utilización de las imágenes a temas relacionados con el concurso y durante el tiempo que éste dura, una cláusula muy razonable."

  Crec que has demostrat que quan la denúncia es fa des de la força que té anar amb les idees clares i amb l'empara de la majoria, s'aconsegueix canviar el fet denunciat.

  Salut, Cata Loshuertos

  ResponElimina
 13. He estat un temps desconnectat i per aquest fet faig aquesta entrada fora de dates, però no em podia estar d'agraïr a la Maria Rosa i a tots els qui heu participat d'alguna manera en aquesta inciativa la tasca tan impotant que heu desenvolupat en favor de la fotografia. Gràcies a tots!!!

  ResponElimina
 14. Moltes gràcies per l'entrada Maria Rosa. De fet em vaig inspirar en una altre entrada teva per obrir la pàgina a Face Book "STOP CLÁUSULAS ABUSIVAS A LOS FOTÓGRAFOS". En un mes s'han afegit quasi 3.500 adherits. Confío que avui superarem aquesta xifra.

  ResponElimina
 15. Aixo podria acabar com la musica i la SGAE. Una sociedad que cobri drets d'autor als mitjans per l'us de las imatges.
  Se que es dificil de dur a terme i tal vegada poc just...pero alguna cossa hem de fer.

  ResponElimina
 16. Andaba yo buscando información sobre el tema y me he encontrado con éste excelente post. Y andaba buscando información porque me acabo de encontrar totalmente de rebote una foto mia en una portada de una revista bastante importante del sector de la construcción:

  http://de.construmatica.com/pdf/deconstrumatica-revista-online-mayo-2011.pdf

  Después del shock inicial me puse a revisar los concursos en los que habia participado el año pasado y, efectivamente, allí estaba la foto. Ni que decir tiene que ni gané ningún premio/mención en dicho concurso, ni se han dignado a mandarme un mail diciendo por lo menos que iban a utilizar la foto.

  En fin, nunca he prestado demasiada atención al tema de derechos en las bases de los concursos; a partir de ahora obviamente lo haré.

  Saludos.

  ResponElimina
 17. Perque quedi constancia, he fet un copy/past (traduit abans al castella) al foro de dZoom, perque considero que es un tema de prioritat total pels aficionats a la fotografia, no sols del profesionals.
  El enllaç es aquest:
  http://www.dzoom.org.es/postp622024.html

  Si molesta, o no es adient, nomes ho teniu que comunicar, y sera eliminat al moment.
  Una salutacio.

  ResponElimina
 18. S'ha de fer soroll; totalment d'acord.
  Moltes mercès per aquesta entrada, Maria Rosa.

  ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari!