22 de maig 2011

Els fotògrafs també estem indignats?

Foto: Gustau Nacarino (Reuters)

Aquest post és per expressar la meva admiració i total suport a totes les persones conscienciades amb les llibertats civils que abanderen l’onada de protestes que recorre aquests dies les principals ciutats de l'Estat demanant un canvi radical. Divendres i dissabte vaig ser a la cassolada de la plaça Catalunya de Barcelona i vaig compartir amb milers de ciutadans el desig d’una societat nova que prioritzi les persones per damunt els interessos econòmics i polítics.

Malauradament, els fotògrafs no som aliens a tot aquest malestar, sinó que tenim motius més que suficients per estar indignats, dir “ja n'hi ha prou” i demanar canvis. Aquí van unes quantes raons, algunes de les quals ja he comentat en anteriors entrades d’aquest bloc:

 • Molts fotògrafs integrats a les plantilles dels grans diaris han estat despatxats o, en el millor dels casos, han vist desaparèixer una nòmina segura i s’han vist forçats a seguir treballant pel mateix mitjà com a freelances a tant la peça. En molts casos, ara no tenen més remei que alternar la fotografia amb altres feines per a poder arribar a final de mes.
 • Empreses editorials i de comunicació obliguen als fotògrafs a signar contractes de col·laboració amb clàusules absolutament abusives amb les quals s'apoderen dels drets d'autor de les imatges per a poder usar-les tantes vegades com vulguin per omplir de continguts visuals nous productes i canals d’informació.
 • Molts mitjans han baixat les tarifes dels reportatges i imatges a menys de la meitat, amb la qual cosa els fotògrafs es veuen obligats a treballar molt més per guanyar el mateix que abans.
 • En molts mitjans de comunicació s’està instal·lant la cultura de la gratuïtat propiciada per l’oferta massiva d’imatges a través d’Internet, cosa que perjudica greument la fotografia professional i la qualitat visual de les imatges dels mitjans. El pitjor és que no sols els mitjans digitals demanen fotos de franc, sinó que també alguns mitjans impresos s’han apuntat a la moda de cercar fotos gratis.
 • La gran majoria dels concursos de fotografia segueixen ignorant els drets d’autor dels fotògrafs i intentant apoderar-se dels drets d'explotació de les imatges, ignorant o saltant-se a la torera l'estipulat per la Llei de la Propietat Intel·lectual. Sense anar més lluny, aquesta passada setmana vaig rebre una invitació per ser jurat d'un concurs de fotografia que té una clàusula per la qual l’organització fa seus els drets d'explotació de les fotografies presentades a concurs, guanyadores i no guanyadores. Òbviament, he declinat la invitació amb l'argument que el concurs perjudica seriosament la salut de la fotografia professional. El curiós del cas és que tan aquest com la majoria de concursos abusius estan organitzats per institucions i organismes públics amb la intenció de cobrir les seves necessitats de màrqueting a un preu ridícul. O sigui, que la administració, que hauria de ser absolutament escrupolosa en el compliment de la llei i la defensa dels drets dels autors, és la que comet més atropellaments.
 • Moltes publicacions decideixen prescindir de la figura de l’editor gràfic per a estalviar-se un sou i deleguen la qüestió de les imatges en el director d'art o dissenyador, en el millor dels casos. En els pitjors, les funcions de l'editor gràfic les adquireixen els redactors o fins i tot el becari. Les conseqüències són que els editors gràfics ara mateix són una espècie en perill d’extinció i la qualitat visual de moltes publicacions ha caigut en picat.


Davant aquest panorama tan trist i desolador, no creieu que hi ha prou raons per estar indignats???

Si és així, més val que anem pensant, pel nostre propi bé, si com a col·lectiu no hauríem de sortir també al carrer, no només per testimoniar la irritació dels altres, sinó per manifestar i fotografiar la nostra.

17 comentaris:

 1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 2. Supongo que se esta viviendo un periodo de reajuste no solo en fotografia la radio por poner un ejemplo para escucher musica cuando tienes a la carta la musica en el ordenador pienso que la fotografia no es algo vital por mucho que este presente en todos lado mas aun cuando hay miles de fotografos que no van a para de fotografiar por solidaridad con los que les va mal y ya no pueden ganar un sueldo o mantener su estatus leia en hasta los megapixeles un articulo de fontcuberta que menciona no se si sera cierto que en hong kong un periodico prescindio de sus 8 fotografos y repartio moviles o camaras a una empresa de pizzas para que hagan fotos estan todo el dia por toda la ciudad y el orden volvera a sus cauces en la medida que la gente sea mejor fotografa sin ser ni periodista ni editor ni pasar por escuelas ni universidades el caso de la foto de la nave camino al espacio tomada por un pasajero que iba en un avion y que publico la bbc gratis todo intento en contra no va a ningun lado eso si podremos en un tardio hippismo ir a buscar un tomate organico de la pça catalunya con denominacion de origen en donde se esta curtiendo mas de un futuro politico.

  ResponElimina
 3. He fet un petit reportatge al meu blog sobre l'acampada si vols fes-li una ullada.

  ResponElimina
 4. A pesar de que no soc professional me considero fotògraf i me solidaritzo amb les teves raons. També he publicat un post sobre l'acampada a Palma al meu bloc ...

  ResponElimina
 5. Primer de tot cal que els fotografs valorem la nostra feina, igual que qualsevol altre professional. Després, hem de protegir les nostres fotografies, per que el que les vulgui utilitzar hagi de passar per caixa. Convé donar publicitat negativa amb noms i cognoms de qui es passa de la ratlla. I també aniria bé que estiguessim més organitzats per poder ser un grup de pressió que es tingués en conte.

  ResponElimina
 6. Hem de resistir perquè tot i ser un moment convuls, és igualment apassionant.

  ResponElimina
 7. Com sempre, la “claves” Maria Rosa. Enumeres a la perfecció les raons. Però tinc por, de que l’Hugo Solo tingui raó i ens trobem en un període de canvi de cicle. En Fontcuberta, declaracions polèmiques o no, també donava la seva visió particular. També es varen extingir els dinosaures. Clar que nosaltres lluitarem amb totes les nostres forces perquè això no passi.

  ResponElimina
 8. Mª Rosa, com diu el Paco... la "claves": just m'acaba d'arribar un correu des d'una coneguda revista anunciant-me la revisió (unilateral) de preus per a l'ús de fotografíes. La revisió és a la baixa, es clar... L'argument és que, d'aquesta manera, es podrà continuar garantint la contractació de l'ús de fotografies directament als fotògrafs... No ho sé, potser si, però com tu dius crec que la majoria o diversifiquem fonts d'ingresos o...

  ResponElimina
 9. La coneguda revista que acaba de baixar les tarifes en un 40% aproximadament es el Viajes National Geographic. Els seus treballadors tb es deuen haver baixat el sou, oi? Pel mateix argument que fan servir, segur que hi ha becaris que farien la feina més barata.

  Em fa por que hi hagi un analfabetisme visual tan gran en la nostra societat, que la gent no hi vegi la diferencia entre un reportatge fet a base de fotos de microstock de diferents autors y una serie coherent i de qualitat feta per un mateix fotògraf.

  ResponElimina
 10. Fantástica entrada, Maria Rosa.
  Una vegada més, moltes gràcies!!!

  ResponElimina
 11. Jo tinc clar que estem en un canvi de cicle i qui no s'adapti... Amb això no vull dir, per suposat, que hem de signar aquests contractes, ni aceptar aquests preus. El camí està en prescindir de l'editor. No ho veig gaire lluny en el meu cas.

  ResponElimina
 12. Jordi los stocks de fotografia no son algo de la epoca digital si no ando equivocado y no puede haber un analfabetismo visual cuando me parece que es todo lo contrario pedro meyer de zone zero piensa que es toda una camapaña de alfabetizacion imagino tambien que un reportaje con imagenes de stock si son de diferentes autores se buscara un denominador comun

  "Internet está plagado de contenido, pero todos sabemos que la mayor parte es porquería. El copiar-pegar es tan habitual que no es exagerado decir que es la norma."jordi busque

  hay una tendencia a verlo todo negro seria cosa de seguir los links que tienen las paginas como la de maryrose las de paco las de tws etc etc y ya son muchos puede que no nos gusten pero de ahi a verlo como una porqueria lo mismo para flickr y demas portales sencillamente me parece imposible tener miedo de un analfabetismo visual mas me parece accion de la quintacolumna Jordi en el prat del llobregat habia una laboratorio industrial muy grande y cuando hicieron la aparicion los minilabs pasado un tiempo cerro y hoy cualquier fotografo que no sea profesional pero con unas ideas claras puede hacer un viaje y volver con 50.000 fotos como las del national 27.000 para al final escoger unas pocas esto significa que no hace falta todo un gasto en pelicula laboratorios etc etc no confundamos que por mucho movil que ande danzando no todos quieren ser fotografos y hay muchisimos fotografos que toda esta revolucion les ha favorecido me ha favorecido por lo demas con los millones de blogs e imagenes lo normal sera encontrar de todo para todos los gustos ni por una fotografia sin calidad de fontcuberta ni por analfabetismo estas sentencias las veo mas bien manipuladoras.

  ResponElimina
 13. Posem noms i cognoms!
  Tú ho has dit, Jordi, Viajes de National Geographic abaixa les tarifes prop d'un 40 %.
  Maria Rosa, podries dir de quin concurs es tracta aquest que fa seus els drets d'explotació de les fotografies presentades?
  Està clar que estem davant un canvi de cicle i que ens haurem d'adaptar per no morir, però no baixar-nos els pantalons.

  ResponElimina
 14. Valenti no creo que tenga que ver con tener que bajarse los pantalones la cruda realidad es que kodak dinamito parte de sus edificios viendo una foto de un puente chino que tienes en tu pagina clasica buena etc etc me fui a flickr y no hay demasiadas pero suficientes como para montar una publicacion con las que hay y las hay de fotografos dedicados al paisaje tienes la foto y alguien el la redaccion le pondra palabras investigara sobre hoteles como llegar no hace falta mucho mas e imagino que ira en aumento o bien diferentes tags y van apareciendo miles de fotografias que de seguro que que en 8 o 12 horas de busqueda algo sale para montar articulos un 40% es mucho dinero no iba a ser la fotografia algo especial mi posicion es muy facil es algo que no me lo plantee nunca ganar o vivir de ella si fotografio es porque lo tengo delante no soy viajero si viajo pues fotografiare por lo que hablar sobre la fotografia sin estar sujeto a la economia repito es mas facil tan sencillas como que una powershot A30 en el 2001 con 1,3 mp costaba 486 euros y hoy una ixushs11528mm y 12mp 189 euros con tarjeta de 4gb y sin variar que fotografio a 2mp si las comparamos esta ultima es digamos perfecta lo de la calidad cada dia se pondra mas dificil porque la calidad sera cosa de levantar un piedra y ahi estara esa foto los concursos fotograficos seran en un futuro muy importantes salvo por el premio como siempre lo fueron volvera fotoprix aventurarse en dar un suculento premio lo dudo salvo catastrofe natural no volveremos atras seguiran habiendo fotografos y seran necesarios para sehun que publicaciones nunca se ha habldo aqui sobre la fotografia y publicaciones de revistas como vogue vanity tatler arena y decenas similares ahi es un poco mas complicado pero con el precio de un pasaje habra que ingeniarselas mucho para ofrecer un angulo diferente del puente chino cuando salio el google maps se hablo de un descenso de viajes debido a que la gente se miraba lo que se podia encontrar en tal localidad de un pueblito irlandes como ejemplo y decidian irse a otro sito o no ir cuando se habla de la cultura de la gratuidad y esto que hacemos ahora en este mismo instante ya no es ni una conferencia pagada con dinero publico de un ministerio de cultura es leer las opiniones y que pueden conformar un asunto solido o creis que un taller de fotografia se va a aprender mucho salvo para conocer a una figura fotografica pagar y sacar conclusiones mi tiempo no lo cobro ni las ideas construidas a base de lecturas que puedo soltar en cualquier sitio en donde se lee cultura de la gratuidad ver fotos o que en las conferencias o ponencias fotograficas la gente se entera o adquiere de forma exclusiva algo que se lo guardara solo para el o los que participaron como desvelar el secreto de la fotografia de paisajes como gancho y tampoco sera tan esclarecedor ver una foto a tamaño natural en el papel detras de un cristal que ver un tamaño mas pequeño delante del ordenador tiene que ver con la experiencia etc etc.

  ResponElimina
 15. Leo esta estupenda entrada con una semana de retraso. Me parece una perfecta síntesis de todo lo que se ha venido debatiendo en "Enfocant" a lo largo de los últuimos meses. Sólo te faltó mencionar el riesgo añadido de la profesión: llevar brazalete identificativo de prensa no es ninguna garantía para librarte de "cobrar" (y sin descuentos del 40%!) un porrazo o un pelotazo de goma, tal como puede comprobarse por los vídeos y los testimonios de directos de compañeros que estaban cubriendo el pasado viernes 27 el intento de desalojo de Plaça Catalunya.
  Lo peor de todo es que la situación laboral de lo/as fotógrafo/as es extrapolable a casi todos los colectivos profesionales, sólo que no nos enteramos, puesto que no accedemos a sus foros para enterarnos de las miserias sectoriales.
  Aprovecho este comentario para agradecerte la estupenda entrevista sobre fotografía de calle y legislación española que nos has concedido para el blog de Calle 35. Un abrazo.

  ResponElimina
 16. Estamos en un periodo de canvi de ciclo, no se yo veo la cosa muy mal, y como dice Rafa Badia y añade tambien es importante subrallar el riesgo añadido de nuestra profesion: yo estuve la otra mañana en plaza catalunya y llevar el brazalete no es ninguna garantia... Maria Rosa en mi blog he puesto el link a este tu post para que mas gente puede echar un vistazo. www.lunacoppola.tumblr.com
  un abrazo
  luna

  ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari!