27 de des. 2010

Una jornada de fotografia de paisatge imprescindible per a descobrir-ne les claus


Segur que molts ja els coneixeu perquè tenen dos dels blocs més inspirats i amb més seguidors fidels (entre ells, jo mateixa). Són el Manel Soria (àlies Dr. Frikosal) i el Jordi Busqué que, a més de blocaires, comparteixen amistat i dues grans passions (potser alguna més, però jo no n’estic al cas): l’amor per les estrelles i la fotografia.

Doncs bé, aquests dos homes inquiets que han publicat les seves imatges als millors mitjans, han tirat pel dret i junts han creat un projecte que han batejat amb el suggeridor i estel·lar nom de Celístia, des del qual volen promoure la fotografia més autèntica, aquella que es basa en l'experiència personal en contraposició a la fotografia retocada i “creada” davant de l'ordinador. I comencen fort!

Una de les fotos del reportatge sobre els mennonites de Bolívia que Jordi Busqué ha publicat al EPS, entre d'altres mitjans.

Una imatge espectacular de la Via Làctia damunt d'un moai que el Manel Soria va realitzar a l'illa de Pasqua.

El proper dissabte 15 de gener, el Manel Soria i el Jordi Busqué han muntat un primer debat (la idea és que n'hi hagi molts més) titulat Fotografia de paisatge: de la visió inicial a la foto impresa, en què diversos professionals disseccionaran fotografies i analitzaran la multitud de factors que afecten la seva qualitat.

A la taula rodona hi participaran:
- El dissenyador gràfic Albert Buendía, que parlarà d'alguns detalls que normalment s'escapen a l'ull del profà però que són importants a l'hora de construir una imatge.
- Sis fotògrafs paisatgistes de primera línia: l’Albert Masó, Francesc Muntada, Jep Flaqué, Joan Guillamat, Manel Soria i Jordi Busqué, que mostraran el procés pel qual van arribar a les seves imatges finals en la naturalesa i la manera com processar els arxius RAW.
- L'impressor José Joaquín Moreno explicarà com treure el màxim partit a l'hora d'imprimir una fotografia.
- I servidora (si, ho heu llegit bé, el Jordi i el Manel han comès la temeritat de convidar-m’hi), que parlaré dels diferents criteris a l'hora de valorar una fotografia de paisatge.

Per organitzar la trobada, que tindrà lloc a la magnífica sala Prat de la Riba de l'Institut d'Estudis Catalans, al carrer del Carme, 47 de Barcelona, Celístia compta amb la col·laboració de la Societat Catalana de Fotògrafs de Natura i Objectiu Natura. L'entrada és gratuïta, però cal reservar plaça prèviament enviant un email a celistia.foto@gmail.com

La cosa promet ser molt didàctica i interessant. Jo, de vosaltres, no me la perdria!

15 comentaris:

 1. Moltes gràcies Maria Rosa, per fer-ne difusió i pels elogis! La teva participació será fonamental en el debat.

  ResponElimina
 2. Bon vespre Maria Rosa,
  No m'ho perdria per rés del mon!!!
  Ara mateix, enviaré un correu elèctric, per tal de reservar una plaça. La cosa promet de debó!
  Moltes gràcies, per aquesta iniciativa.

  ResponElimina
 3. Qué bien , que teneis cerca eso que Paco Elvira llama algo así como 'La movida fotográfica catalana'. Al menos a los foráneos nos quedan los blogs.

  ResponElimina
 4. M'agradaria molt poder-hi anar. Possiblement en aquells dies ho tendré prou dificil. Estic com en Jaime Capote, una mica enfora (visc a Mallorca). Per favor, feu-ne una bona crònica de la jornada.
  Salut

  ResponElimina
 5. Mooltes gràcies ! Com diu el Jordi, estarà molt be comptar amb el teu punt de vista d'editora.
  Existeix una "moguda fotogràfica catalana" ? Mmmm, jo crec que és generalitzada però potser si que aquí hi ha una mica més d'efervescència que a d'altres llocs.

  ResponElimina
 6. Veo que la cosa promete,ya que es un cartel de lujo.Me encantarìa ir pero viviendo tan lejos...¡¡Mucha suerte a todos y espero poder acudir algùn dia a una de estas citas!!
  Un abrazo desde Navarra

  ResponElimina
 7. Jo ja m'hi he apuntat. Per un cosa que es fa de fotografia de natura a Barcelona! A més estic totalment d'acord amb el plantejament de la fotografia de paisatge com a experiencia personal viscuda amb passió, no pas creada després sentadet a casa davant l'ordinador.

  ResponElimina
 8. Ens ha fet molta il·lusió i des de Palma ja ens apunta quatre amics i ja tenim el billet d'avió !!! Esper coneixa de primera ma la moguda fotogràfica de Barcelona, a molts dels protagonistes ja els conec pels blocs ...

  ResponElimina
 9. Jo també estic apuntat , bona iniciativa gent de Celístia !

  ResponElimina
 10. Supongo que también estoy apuntado!
  Vinga, ens veiem!

  ResponElimina
 11. Rosa eres una de las peores editoras graficas de este pais o debo de leer que eres una de las mejoras editoras graficas de este pais en celistia y para ser positivo frikosal el jordi busque el guillamat y los otros de los mejores fotografos del mundo pero seria tan dificil cambiar lo de la avioneta por un avion a reaccion o mas breve un jet es que hay una diferencia importante la concertista que toca el oboe y resulta que es una tuba algo parecido te lo agradeceria sobre todo por lo de editora grafica.

  ResponElimina
 12. Fotografia i paisatge son dos paraules que, al meu parer, es molt difícil de combinar amb éxit -potser perque sóc massa urbà-. Es per això que admiro el treball d´aquells que s´endinsen a la Natura càmera "en ristre". Molt bona proposta!

  ResponElimina
 13. Apaaa, què interessant! Amb el que m'agrada el paisatge! Us seguiré "d'aprop" via blogs i demés.
  Una abraçada i endavant

  ResponElimina
 14. Ha estat una jornada molt interessant. Ha quedat clar que sense emocions no hi ha fotografia.

  Tot un èxit, gràcies.

  ResponElimina
 15. Felicitats per la teva intervenció ahir a les jornades de fotografia de paisatge. Va ser francament estimulant i inspiradora, en el context d'un dia en conjunt molt agradable. També l'oportunitat per trobar i retrobar vells i nous amics del món de la fotografia. Com pots veure he "retornat" al teu blog... Dic retornat perquè resulta que ja el coneixia! L'havia visitat altres vegades. És molt interessant, ostres. A vegades no associem els blogs a les persones. Catxis!

  ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari!