15 d’oct. 2010

“La vida en quatre fotos”, l'exposició d'unes fotògrafes inquietes que no volen ser transparents

Foto de Maite Cruz.

Fa uns dies, vaig rebre un email de la fotògrafa Roser Vilallonga de La Vanguardia en què em comentava que gràcies al post que vaig escriure sobre l’exposició de l’Àlex Garcia a la Virreina, havia descobert que, com a mínim, dues dones havien estat les fotògrafes oficials de la festa major de Barcelona. “Jo només recordava la Carme Secanella -m'explicava en el seu email-. Ara veig que també varen convidar a la Consuelo Bautista. Com sempre, les dones sembla que no existim en aquesta professió, i a falta de confirmar els anys que manquen (en el llistat de fotògrafs oficials de la Mercè des de 2000 fins 2010 que vaig incloure en el post), veig que com sempre la nostra presència en aquest esdeveniment fotogràfic és quasi bé testimonial”.

La Roser Vilallonga, davant les seves fotos a l'exposició col·lectiva La vida en quatre fotos. Foto: Maria Rosa Vila

I crec que no li falta raó. Per això, per a reivindicar la tasca de tantes dones fotògrafes com hi ha i lluitar contra l'oblit i la indiferència de les institucions, vull destacar el treball que estan realitzant un grup inquiet de dones fotoperiodistes, entre les quals hi ha precisament la Roser Vilallonga, a més de la Inés Baucells, la Cristina Calderer, la Maite Cruz, la Gemma Gómez, la Laura Guerrero, l’Ana Jiménez, l’Elisenda Pons i la Mª Angels Torres. Ahir totes juntes van inaugurar l’exposició col·lectiva La vida en quatre fotos a la galeria Espai (b) de Barcelona.

La foto de les nou fotògrafes autores de l'exposició col·lectiva La vida en quatre fotos estava penjada a la sala de la galeria.

Aquestes nou fotoperiodistes i unes quantes més treballen actualment als diaris de la ciutat de Barcelona i es reuneixen periòdicament des de fa uns anys per sopar i compartir vivències. Es consideren, abans que res, grans amigues, i d’aquesta amistat va sorgir la necessitat de treballar juntes projectes artístics en comú allunyats de l’actualitat informativa dels diaris. El primer treball col·lectiu el van presentar el 2009 i es titulava “Onze reflexos”, una sèrie de retrats que indagaven en la pressió que exerceix la societat sobre la imatge de la dona. El segon projecte col·lectiu, el que van presentar ahir, es titula “La vida en quatre fotos” i tracta sobre l’amor, el desamor, la vida i la mort.

A la inauguració hi van assistir una gran quantitat de companys de feina, amics i familiars.

Segons les seves autores, La vida en quatre fotos és un pretext “per sortir del tràfec i la rutina del dia a dia, preparar un treball més reflexiu i tenir una excusa per treballar juntes”. L’exposició aborda els quatre conceptes existencials que susciten més emocions (amor, desamor, vida i mort) des d’un punt de vista totalment personal, sense cap altre consigna que la lliure interpretació dels quatre conceptes.

La vida en quatre fotos, segons Cristina Calderer. Foto: Maria Rosa Vila

Al centre de la imatge, l'Anna Jiménez en plena conversa animada. Foto: Maria Rosa Vila

Una parella en un llit ha inspirat el treball de Maite Cruz. Foto: Maria Rosa Vila

L'encantadora Nati Martínez, una de les ànimes de Caborian, sempre atenta a tot el que es cou, no podia faltar a la inauguració. Foto: Maria Rosa Vila

Està clar que per evitar ser transparent no és suficient amb treballar i fer-ho bé, sinó que cal ser visible. La millor manera d'aconseguir-ho és ser proactiu i bellugar-se. I aquestes dones ho estan fent. Espero que aviat alguna d’elles, sino totes (per què no?) aconsegueixin, com a mínim, ser les properes fotògrafes oficials de la Mercè, però sobre tot, el reconeixement que es mereixen.

Us recomano que veieu l'exposició. Estarà oberta fins el 6 de novembre de 2010 a l'Espai (b), c/ Torrent de l'Olla, 158 de Barcelona.

6 comentaris:

 1. Gràcies per la crònica d’una expo que no em perdré. Malauradament la mateixa tarda tenia una altre inauguració a les 19h de la Heidy Elainne a Idep i a les 20h la presentació del llibre de la Claudia Maccioni, “Claudia. Un año de mi vida”, llibre del que os parlaré el dilluns. I una forta abraçada a les fotògrafes, moltes de les quals son amigues meves.

  ResponElimina
 2. M.Ángeles Torres16/10/10 14:35

  Moltes gràcies per venir y sobretot mencionar-nos al teu blog!!
  Ja deia jo Paco que no havies vingut....

  Una abraçada!

  ResponElimina
 3. Ana Jiménez16/10/10 21:33

  Muchísimas gracias por dedicarnos tu post Maria Rosa, una de los momentos que me hizo ilusión de esta noche que disfrutamos tanto fue volver a verte en persona después de tantos años.
  Un abrazo fuerte
  Ana Jiménez

  ResponElimina
 4. L'autor ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 5. Ví la entrada de David Airob sobre la expo pero se me hizo corta.
  Además el dar a conocer la historia de estas amigas y sus inquietudes le aporta más interés a la muestra.
  Enhorabuena por la entrada y por supuesto también a las fotógrafas.

  ResponElimina
 6. maite cruz22/10/10 19:34

  Mil gracias por sacar nuestra exposición en tu blog de una manera tan amplia.
  un abrazo
  maite cruz

  ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari!