5 d’oct. 2010

El fotògraf Iñaki Relanzon renuncia a ser jurat del concurs de fotografia de la FNAC perquè vulnera els drets dels autors


Després de publicar el post sobre els abusos que alguns concursos de fotografia cometen amb les seves bases vulnerant els drets dels autors, he rebut unes quantes trucades de fotògrafs explicant-me casos concrets. Un d’ells, l’Iñaki Relanzon, un dels millors especialistes en fauna i natura d'aquest país que ara es troba a Madagascar, em va enviar ahir el següent missatge via Facebook:
“Precisament aquests dies (malgrat estar de viatge a Madagascar) he rebut una invitació de la FNAC per participar com a jurat en el seu concurs MARATON FOTOGRAFICA FNAC EN BARCELONA (a celebrar el proper 12 d’octubre de 2010). També hi han convidat en Valentín Sama i en Paco Elvira. Avui els he enviat un email de declinació perquè he comprovat que les bases vulneren tots els drets de la Propietat Intel·lectual dels autors. Pots fer-ne difusió?
Gràcies,
Iñaki”.
Un cop d’ull a les bases del concurs, en especial a la clàusula sobre la propietat de les imatges, confirma el que diu l’Iñaki:
“Los derechos de autor de las obras premiadas pertenecerán a G.A. FNAC España, S.A. La compañía se reserva el derecho a editar, traducir o reproducir total o parcialmente el contenido de las fotografías, así como se reserva el derecho de su distribución por todo el mundo. Dicha cesión en exclusiva atribuye a la organización de la maratón de explotar las fotografías con exclusión de cualquier otra persona, incluyendo al propio autor sin que por ello pueda reclamar ningún tipo de remuneración. La organización se compromete a ejercer los derechos de explotación conforme a su buen uso y con estricto respeto en todo caso a los derechos morales del autor”.
En aquest cas, la FNAC desposeeix als guanyadors del concurs de tots els drets sobre la seva obra a canvi d’uns premis en espècies (ordinadors, càmeres fotogràfiques, objectius, cafeteres...). És a dir, s’apodera de les fotos per a poder utilitzar-les com i quan vulgui sense haver de remunerar mai més al fotògraf, fins i tot per a comercialitzar-les amb terceres parts. A canvi, com si fessin una gran concessió, diuen que respectaran els drets morals dels autors (és a dir, esmentaran el nom del fotògraf), quan aquest és un dret que la Llei de la Propietat Intel·lectual considera irrenunciable.

Celebro que l’Iñaki Relanzon hagi decidit plantar-se, declinar la invitació de la FNAC i fer-ho públic. Gestos individuals com aquest ajuden a la professió, encoratgen a altres fotògrafs a fer el mateix i eviten que ens convertim en còmplices dels abusos.

Tot i així, estic convençuda que la manera veritablement efectiva d'enfrontar-se a aquestes situacions seria des de la unió del col lectiu de fotògrafs professionals, a través del Sindicat de la Imatge (Upifc), el Sindicat de Periodistes o el Col.legi de Periodistes, presentant una queixa formal exigint els canvis de les bases. També demanant a l'administració una regulació que limités els drets dels concursos de fotografia. Només així evitaríem la seva proliferació i la competència deslleial que suposen per a la fotografia professional.

19 comentaris:

 1. Mare meva, no són espavilats ni res els de l'FNAC

  ResponElimina
 2. Olé per l'Iñaki. No sé si en tinc constància al facebook pero es per felicitar-lo.
  Qué s'han pensat aquests. Es indignant com es vulneren els drets intelectuals amb total impunitat només posant una frase a les bases.

  Us recordeu que una vegada un jutge va dir que encara que un parking posés un rètol que digués "No ens fem responsable dels robatoris" si que n'eren de responsables si el robatori es produïa dins el parking. Doncs això hauria de ser igual. No hauria de ser possible per llei de desproveir l'autor dels seus drets sobre l'obra (una altra cosa es que siguin compartits temporalment).

  ResponElimina
 3. Hola a tots. Quatre paraules per que estic en un tren i internet va i torna... mireu les bases del concurs Foto Mercé, editades per l'Institut de Cultura. No les tinc devant però em semble que, malgrat el "cultura", els drets sobre les fotografies també són abusius. Ja em corretgereu si estic errat...

  ResponElimina
 4. La solució és ben fàcil. No participar-hi. Ni com a jurat ni com a concursant. Si tots ho fèssim, veuríem què ràpid comencen a canviar les bases.

  ResponElimina
 5. Jo penso com l'oscar en els concursos on les seves bases indiquin que ens treuen el dret en el fotograf, dons ja n'ho presentar fotos i tampoc fer de jurat. i si volen ja les canviaran.

  ResponElimina
 6. Ostres! Com aplaudeixo la iniciativa del Iñaki! i espero que no en sigui l'únic...

  I com bé comenta l'amic Tino, copio el punt que parla dels drets d'autor del concurs Foto Mercè:

  "Els drets de reproducció, distribució, comunicació pública i transformació, així com els de
  remuneració per còpia privada, col·leccions escollides o obres completes, i participació
  relatius a les fotografies guardonades passen a ser de titularitat de l’Institut de Cultura. Els
  autors cedeixen aquests drets amb caràcter d’exclusiu, fins a domini públic i per a
  qualsevol país del món, i l’autor renuncia a rebre cap altra remuneració per la utilització de
  l’obra. Així mateix, els autors de les obres seleccionades en cedeixen els drets
  d’explotació que es deriven del contingut de la base 8.
  Els drets morals dels autors queden preservats."

  Podeu veure les bases completes al següent link:
  http://www.bcn.es/merce/es/fotomerce.shtml

  Com a mínim aquests últims ho publiquen plènament al seu web, no com els de Fnac, que vaig ser incapàs de trobar-ho, doncs només em va arribar en format imprès...

  Salutacions!

  ResponElimina
 7. Em sembla q gairebé tots el concursos "imposan" aquest peatje.

  ResponElimina
 8. Aquesta es la raó per la que practicament mai he participat en concursos. Hi han algunes excepcions però casi sempre es dona aquesta vulneració dels drets d' autor. Una vegada jo també vaig dir no a participar com a jurat en una bienal de fotografía. Això es pot parar si es fa difusió i força, però no es gens fàcil.
  Tres hurras per l' Iñaki!!!

  ResponElimina
 9. Perfecte l'actuació de l'Iñaki. Es d'aquesta forma (i fent-ne difusió per tal de fer publicitat negativa) que s'acaben aquests abusos.

  ResponElimina
 10. Un 10 pel Iñaki i un 10 per tu per fer difusió!

  ResponElimina
 11. Per desgràcia el fet de reservar-se drets és molt habitual dins els concursos. Els diaris, empreses i ajuntaments utilitzen sovint aquesta estratègia per fer un banc d' imatges a canvi d' un cap de setmana a Lloret o d' una càmera de gama baixa. La gent, innocent no sap que estàn col.laborant a la destrucció d' una professió.

  ResponElimina
 12. BÉ de fet...Jo estic plenament en desacord amb aquestes clausules tan avusibes! però gairebè al 99% dels concursos suceeix això mateix! ja sigui a nivell amateur com a nivell profesional...Moltes vegades per l'única cosa que val la pena participar en aquests es pel fet de que el teu nom sigui més conegut a reu del món fotogràfic! És una llastima però és la pura realitat!

  ResponElimina
 13. No hi ha cap associació / organisme relacionat amb la cultura que, amb una carta, pugui fer-los notar sobre l'abussiu de les seves bases? No les canviaran però se'ls hi picarà la crosta i sabran que hi ha una immensa majoria de fotografs que ho rebutgen.
  El primer pas ja està molt ben fet, fer-nos ressó. Perquè no ho compartim en els nostres blogs, facebooks, twiters...?

  salutacions.

  ResponElimina
 14. Correcció: Quan he dit lo de organisme relacionat amb la cultura hem referia a relacionat amb la fotografia per exemple (ara mateix em ve al cap) la Federació Catalana de Fotografia (http://www.fedcatfotografia.org) o qualsevol altra que se m'escapi del meu coneixement i si està integrada per professionals del sector millor que millor.

  ResponElimina
 15. Molt bé per l'Iñaki, però el pas fonamental és que ningú participi: per suposat cap professional però també s´hauria de fer una crida al aficionat per tal que no participi. Hi ha moltes maneres de que es coneguin les seves fotos avui en dia.

  ResponElimina
 16. A mi me parece que todos los concursos, o al menos la mayoría imponen estas condiciones, donde por la participación y el premio se reservan los derechos de uso de la foto y demás, simplemente nombrando al autor...

  Lo que pasa que el de la FNAC es algo relativamente grande y se han pronunciado aquí, pero debería de hacerse con la mayoría de concursos...

  ResponElimina
 17. No podía ser de otra manera, 10 por Iñaki, y gracia a ti por la información.

  ResponElimina
 18. Per desgràcia aquestes bases les imposa gairebé tothom. Començant per la premsa diària... I això és lo més trist.

  ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari!