10 d’oct. 2010

'Crowdfunding', una nova fórmula per finançar projectes fotogràfics

Tots sabem que el mercat editorial i el de la premsa estan en crisi i que costa moltíssim trobar diners per tirar endavant nous projectes fotogràfics. Així que quan el fotògraf holandès Rob Hornstra i l’escriptor i director de cinema Arnold van Bruggen van voler embarcar-se en un projecte de cinc anys, van haver d’utilitzar la imaginació per buscar una font de finançament alternativa que els possibilités tirar-lo endavant.

El 2014, els Jocs Olímpics d'Hivern tindran lloc a Sochi, Rússia, una petita ciutat perduda entre les muntanyes del Caucas i el Mar Negre, a prop de Txerkèssia, Ossètia del Nord i Txetxènia, i només a 20 milles d'Abkhàzia, una altra zona de conflicte. Als voltants de Sochi encara hi ha pobles sense gas ni electricitat, que viuen com en el segle XIX. S'espera que els Jocs Olímpics d'Hivern transformin la ciutat i tota la regió, i milers de persones ja estan treballant en la construcció dels estadis i hotels necessaris per a l’esdeveniment.


Veure el mapa més gran

Rob Hornstra i Arnold van Bruggen van voler documentar aquests canvis fins el 2014, però es van trobar amb el greu i habitual problema que cap diari o revista holandesos no tenien pressupost per costejar un projecte d’aquesta envergadura. Aleshores van decidir apostar per una iniciativa de finançament popular o crowdfunding, i van llançar The Sochi Project.

El crowdfunding és un sistema que permet finançar un projecte amb les aportacions de totes les persones que vulguin donar-li suport. És una manera de costejar projectes a travès d’Internet, al marge dels grans mitjans de comunicació: els promotors de la idea conviden a la gent a que facin una donació per finançar el projecte a canvi d’alguns beneficis.

El crowdfunding no és nou, sinó que les indústries del cinema i la música l’han utilitzat en algunes ocasions. Permet a qualsevol persona esdevenir, per exemple, un micro-productor de cinema i aparèixer com a tal als crèdits d’una pel·lícula. El film El Cosmonauta n’és un exemple.

Hornstra i van Bruggen han adaptat la fórmula crowdfunding al seu The Sochi Project, i ja porten recaptats més de 28.000€. Els càlculs econòmics que han realitzat són els següents: volen viatjar a la regió de Sochi almenys dues vegades l'any (durant un mes cada una) fins el 2014. Han calculat que cada viatge els costarà uns 15.000€. D'aquesta quantitat, al voltant del 20% el destinaran a despeses de viatge; un 20% més, a despeses d'allotjament i manutenció; un 20%, a costos materials; un altre 20%, en un assistent/traductor, i el darrer 20%, al disseny del lloc web i els costos relacionats amb el projecte. L’objectiu és aconseguir 30.000€ anuals. Ja han rebut 340 donacions i des que van iniciar el projecte ja han recaptat uns 28.000€. De moment, pel 2011 ja n'han aconseguit 7.871. En tot aquest procés, les xarxes socials han estat les seves grans aliades.

Hornstra i van Bruggen tener clar que la gent no dóna res si no obté alguna cosa a canvi. Per això han creat tres categories de donants: els que només inverteixen 10€ adquireixen la condició de Bronze; els que donen més de 100€ obtenen l'estatus de Plata, mentre que una donació de 1.000€ dóna entrada al cercle d'Or.

Tots els donants tenen dret a accedir a una secció reservada de la web on els autors publiquen periòdicament informació actualitzada sobre Sochi. També poden accedir a sèries de fotos exclusives, entrevistes, vídeos amb making-offs i arxius originals en brut de fotografies de Hornstra.

Els membres de la categoria Plata poden assistir a una sèrie d'exposicions, lectures i presentacions de forma gratuïta, així com rebre les publicacions exclusives que cada any The Sochi Project produeix. Per últim, els donants d'Or aconsegueixen una capsa especial per a col.leccionistes amb cinc fotos originals, i poden reunir-se amb els dos autors.

De moment, sembla que aquesta fórmula alternativa de finançament està funcionant prou bé i que The Sochi Project és avui dia una realitat. Tan de bo, tal i com afirmen els autors a la seva web, els permeti seguir lluitant perquè el periodisme independent i el documentalisme segueixin existint. Qui sap si el crowdfunding acabarà convertint-se en la solució màgica que tots buscàvem per tirar endavant molts altres projectes fotogràfics.

8 comentaris:

 1. El Crowdfunding em sembla una cosa fantàstica, jo crec que tindrà èxit per a gent que faci projectes més humanitaris, tipus el que fa l'Astrada.

  El cas concret d'aquest projecte de la ciutat rusa no em sembla digne de tant moviment (a part que el presupost em sembla una barbaritat), pero si la gent vol donar els calers doncs tenen tot el dret a fer-ho, és clar.

  ResponElimina
 2. Hola,

  Aquesta gent http://www.kickstarter.com/ aplica crowdfunding en molts tipus de projectes, encara que la majoria són audiovisuals. A nivell europeu encara no s'ha muntat res de semblant.

  Ignasi

  ResponElimina
 3. El "pero" que le veo a este sistema de financiación, es cuando se empiece a usar masivamente.
  Yo puedo "microproducir" un proyecto de otro autor que me guste, pero no 10. Y al igual que yo, mucha más gente.
  Ahora mismo creo que es una muy buena manera de buscar pequeñas financiaciones para proyectos. Pero será cuestión de tiempo ver si tiene aceptación más allá de algún caso aislado.

  Un saludo.

  ResponElimina
 4. Eso si, aunque opine esto, me parece una forma genial de buscarse las perras para hacer algo que a la gente le sigue interesando pero no a la gran mayoría de medios.

  ResponElimina
 5. Magnifica troballa i en el moment oportú. De fet es similar, no igual, al que parlàvem el altre dia de la filosofia de ... però sense concretar amb aquest nom tant tècnic i sense saber de la seva existència.

  Gràcies !!!

  ResponElimina
 6. Bona idea això del "crowdfunding"...A aquest país necessitem alternatives com aquesta, no tan sols per assolir projectes fotogràfics: també per financiar publicacions que no comptem amb ingressos forts per publicitat, com "Periodismo Humano"o "Piel de Foto"..

  ResponElimina
 7. Interessant l'article. Et deixo la web del nostre projecte "Arròs Movie" també amb "crowdfunding"!
  http://arrosmovie.info

  ResponElimina
 8. Jordi Roca24/1/11 15:12

  Interessant article! Vaig llegir l'altre dia a la vanguardia digital que ja tenim a casa nostra una plataforma de micro-mecenatge en funcionament, fa molt bona pinta, feu-hi un cop d'ull:
  http://www.verkami.com

  ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari!