2 de maig 2010

L'obra de Jacques Henri Lartigue, un dels fotògrafs cabdals del segle XX, al CaixaForum

CaixaForum sempre s'ha distingit per organitzar exposicions meravelloses dels grans mestres de la història de la fotografia: Lee Friedlander, Diane Arbus... Ara li toca el torn al francès Jacques Henri Lartigue, un fotògraf molt particular que va preferir fotografiar el món feliç i despreocupat de l'alta burgesia francesa de principis del segle XX en lloc dels canvis polítics i els conflictes de l'època. Amb els anys, Lartigue ha esdevingut un mestre retratant l’alegria de viure i per això CaixaForum li dedica la primera gran mostra monogràfica que es celebra a l'estat espanyol.


Què ha aportat Lartigue a la fotografia? Doncs bé, Lartigue ha esdevingut un dels referents visuals del segle XX gràcies a que les seves imatges capturen l'espontaneïtat, la sinceritat, el joc i la felicitat d'una societat en plena transformació. Les seves fotos mostren l'alegria de viure i la innocència del propi Lartigue que des dels sis anys va començar a fer fotografies, però també el món tranquil dels burgesos que es diverteixen o que juguen constantment, en una època plena de convulsions i canvis socials: la Primera Guerra Mundial, la Revolució Russa, la Guerra Civil espanyola, la Segona Guerra Mundial, l'ocupació alemanya de França...>Res d'això sembla afectar Jacques-Henri Lartigue. Per ell, la vida és un joc o el desig d'escapar de la gravetat, de fugir dels contratemps i de superar totes les contrarietats. I ho fa captant imatges del món que l'envolta –dones maques, jocs d'infància, curses d'automòbils, artefactes voladors, esportistes en competició, persones gaudint de la platja, feliços vianants passejant pels parcs de París...– que reflecteixen un estil de vida i la modernitat del canvi de segle.L'exposició de CaixaForum "Un món flotant. Fotografies de Jacques Henri Lartigue (1894-1986)", repassa els prop de 90 anys de trajectòria de Lartigue a través de 230 imatges representatives de les diferents etapes i temàtiques que va abordar al llarg de la seva vida, còpies modernes, instantànies originals, càmeres, quaderns i diaris.

La mostra s'inaugura el dimecres 5 de maig, i romandrà oberta fins el 10 d'octubre. Una visita indispensable per conèixer de prop l'obra d’un dels noms cabdals de la fotografia del segle XX i veure el retrat d'una època ja desapareguda.

3 comentaris:

  1. A veure si faig una escapada a Barcelona abans d'octubre i la puc veure. L'exposició d'Arbus a Caixaforum encara la recorde. Magnífica.

    ResponElimina
  2. Hola María Rosa..justo ayer estaba reflexionando mientras observaba con detenimiento la clásica fotografía de Lartigue: Gran Premio del Automóvil Club de Francia (1912) una imagen pionera en una época que no se había inventado aún la instantánea tal como la conocemos hoy. Un abrazo!!

    ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari!