8 de març 2010

L'exemple de Caja Azul obre un camí de noves oportunitats

L'estrena de Caja Azul no podia haver anat millor.

La iniciativa nascuda al Facebook i liderada per l'Alfons Rodríguez d'organitzar una trobada de fotògrafs, teòrics i aficionats per a reflexionar i debatre al voltant de la fotografia, va concentrar dissabte passat un bon nombre d'assistents a l'IDEP de Gran Via. A l'espera de que el Fran Simó i el seu equip de Barcelona Photobloggers pengin el vídeo i el podcast amb les ponències i debat per a tots aquells que no vau poder assistir-hi, és bo dedicar-hi un temps a la reflexió.


Alfons Rodríguez presenta la primera edició de Caja Azul. Foto: Marcelo Aurelio

El fotògraf i professor Rafa Badia, durant la seva ponència. Foto: Marcelo Aurelio

Per mi, la conclusió més important, al marge del que es va parlar i debatre, és que els blocs i les xarxes socials estan possibilitant la creació i el creixement d'una comunitat de gent amb interessos similars i ganes de fer moltes coses, que es posen d'acord en un objectiu comú i el tiren endavant. Això, que fins ara era molt complicat de realitzar, ara és possible. I crec que obre un munt d'oportunitats.

Paco Elvira va ser el segon ponent en intervenir. Foto: Marcelo Aurelio

Aquí em teniu a mi, durant el meu torn. Foto: Marcelo Aurelio

En una professió de naturalesa individual, on sovint el fotògraf ha hagut de buscar-se la vida tot sol, la possibilitat d'unir sinèrgies amb altres col·legues de manera tan transversal pot obrir una via de noves oportunitats. Crec que utilitzant eines tan poderoses com els blocs i Facebook podem aconseguir anar més enllà que el compartir experiències i coneixements. La creació de projectes col·lectius o l'organització dels mateixos fotògrafs de cara a aconseguir allò que es proposin poden ser fórmules que dinamitzin i ajudin a tirar endavant la professió.

La darrera ponència la va realitzar el Manel Úbeda, professor i director d'IDEP. Foto: Marcelo Aurelio

Com diu l'Alfons Rodríguez, "la fotografia no està en crisi, els diaris si". Crec que és el moment de creure'ns-ho i demostrar-ho. Si aquesta energia es canalitza, es poden aconseguir grans coses. Caja Azul, igual que les jornades de fotografia de La Garriga, en són la constatació.

Mil gràcies a Marcelo Aurelio, de Barcelona Photobloggers, per cedir-me les fotos.

PD: Després de publicar aquest post, el Fran Simó ja ha publicat els vídeos de les ponències a la pàgina de Caja Azul. Les trobareu aquí.

6 comentaris:

 1. Tant de bo que aquesta "Caja azul" comence a donar els seus fruits. Caldrà que aquí, a València, comencem també a moure'ns en aquest sentit. Potser tots plegats pugam començar a fer canviar les coses (i açò no té res a veure amb la broma aquella del "estoloarreglamosentretodos.com").

  ResponElimina
 2. María Rosa,
  Tens tota la raó. Fins i tot el viatge més llarg comença amb un primer pas, com diuen els xinesos!
  gràcies de nou.

  ResponElimina
 3. Doncs el primer pas del que parla l´Alfons ja està donat. Continuem !!!!

  ResponElimina
 4. Gracies Maria Rosa i a tota la gent de Caja Azul.Va estar una " xerrada " molt enriquidora . Jo tambe espero que tingui continuitat !

  ResponElimina
 5. Quina pena perdre-m'ho! A veure si em reenganxo a la propera

  ResponElimina
 6. Som els fotògrafs els que hem de vetllar per la nostra feina. Ningú més ho farà per nosaltres. Com plantejava en Manel Ubeda, cal veure què restarà d'ella desprès de la revolució. Endevant amb aquestes inicitives. Crec que són més profitoses que queixar-se, no?

  ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari!