30 de març 2010

Colita ja té el seu PhotoBolsillo

Per fi una de les fotògrafes més importants del país ja té el seu PhotoBolsillo. La Fábrica acaba d'editar i treure a la venda un nou número de la popular col·lecció de llibres dedicat a Colita, la virtuosa fotògrafa que amb el seu particular estil ple d'humor va retratar des de la Gauche Divine barcelonina fins als integrants de la Nova Cançó Catalana. L'obra de Colita abasta gairebé 50 anys i recorre tots els gèneres fotogràfics. Les imatges que s'han seleccionat per al seu PhotoBolsillo estan ordenades cronològicament, ja que donen mostra de les diferents etapes de la seva trajectòria professional. Des que es va desmarcar com a ajudant de Xavier Miserachs el 1962, va començar a treballar per lliure fotografiant les gires de Carmen Amaya, Antonio Gades i la Chunga, alternant després les seves col·laboracions en mitjans escrits com Fotogramas, Interviú, Reporter, Mundo Diario i l'editorial Destino amb el cinema, on va col·laborar amb l'Escola de Barcelona. Va fotografiar a la Gauche Divine de Barcelona, a la ciutat catalana després del franquisme, i a molts protagonistes de la Nova Cançó Catalana. Tot aquest recorregut es tradueix en retrats d'escriptors, arquitectes, músics, balladors, polítics, actors o editors com Oriol Bohigas, Oscar Tusquets, Serrat, Jorge Herralde, Pasqual Maragall, Guillermina Motta, Terenci Moix, Dalí o Joan Brossa, entre altres, que queden recollits en el llibre, que ha estat prologat per Laura Terré, directora del Centre de Fotografia Documental de Barcelona.

A la foto, l'editor Jorge Herralde, amb Coral Majó i Anna Bohigas

Les fotografies de Colita tenen la particularitat de fer riure gràcies a un humor fresc i espontani que procedeix directament del seu geni i personalitat, un instrument que utilitza per conjurar l'empatia i aconseguir que els retratats entrin en el joc.

En 44 anys de professió, Colita ha realitzat més de 40 exposicions i publicat més de 30 llibres de fotografia. La seva obra figura a la col ·lecció del Museu Nacional D'Art de Catalunya. El 1998, l'Ajuntament de Barcelona li va imposar la Medalla al Mèrit Artístic. El 2004 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i, recentment, el Premi Joan Reventós i el Premi a la Comunicació No Sexista, atorgat per Dones Periodistes el 2009.

PhotoBolsillo és una col lecció editada per La Fàbrica que es publica des de 1998. Dirigida per Chema Conesa, aquesta biblioteca de fotògrafs espanyols es caracteritza per les seves acurades edicions i un preu de 12.50 €, que demostra que els llibres de fotografia no són producte inassequible.

2 comentaris:

 1. Aquesta col.lecció està molt be, els llibres de fotografia solen ser molt cars. A 12.5 qui és podrà resistir?

  Estic pensant que si algú ara publiqués la segona foto, ni que fos de broma, els crits de masclista masclista se sentirien de nord a sud.

  Ara justament he acabat de llegir la segona part de les memòries d'Esther Tusquets, aquest periode i aquesta gent m'interessen. Qui sap? Si s'inventa la màquina del temps un dia aniré a veure les seves festes. Sent un agrimensor vingut del futur, suposo que em donaran ni que sigui una copeta de Moët Chandon. Dic jo.

  ResponElimina
 2. La iniciativa de La Fàbrica amb aquesta col·lecció és ben lloable, seguint el model Photopoche.
  Respecte d'aquell moment era un goig escoltar les anècdotes que explicava Miserachs sobre tot allò de Boccaccio i la gauche divine. Recomanable de llegir també el seu llibre Fulls de contacte.

  ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari!