Pels qui no coneixeu la revista on treballo, Descobrir Catalunya, us diré que és una publicació de viatges que ofereix cada mes un dossier central de més de 50 pàgines dedicat a un territori concret dels països catalans (una comarca, una ciutat, una vall, un massís, etc.), a més de tres reportatges variats sobre fauna, natura, paisatge o tradicions, per posar uns quants exemples. Doncs bé, la foto de portada sempre correspon al tema central. Fins ara, aquesta foto la triàvem entre totes les imatges del dossier central que havíem encarregat prèviament a un fotògraf (si hi esteu interessats, en aquest altre post podeu llegir com es realitza un dossier central). Normalment era una foto que no havíem planificat prèviament. Simplement buscàvem entre totes les imatges que ens havia subministrat el fotògraf la foto que encaixés millor en la tesi del tema central i en la qual hi hagués espai suficient per a la capçalera, els títols, subtítols i demés elements de la portada. Per exemple, si la tesi del dossier central del número que dedicàvem al Port de Tortosa-Beseit era que aquest massís és una terra d'aigua on poder remullar-se a l'estiu, la imatge que havíem de buscar i triar era una foto on hi sortís aigua.
Des de fa uns mesos, però, hem canviat de plantejament i hem començat a treballar en una portada més conceptual, és a dir, a pensar en la foto de portada abans de fer l'encàrrec del reportatge fotogràfic interpretant la tesi del dossier central. La darrera portada de Descobrir Catalunya n'és un bon exemple.
En el número de gener que estarà als quioscos a partir del 29 de desembre, el dossier central està dedicat a la ciutat de Barcelona. Des del principi vam pensar en com hauria de ser la foto que il·lustrés la portada, però ens resultava molt difícil imaginar una imatge diferent de Barcelona, lluny dels tòpics que tothom coneix. Vam donar-hi moltes voltes i vam parlar-ho també amb l'Òscar Rodbag, el fotògraf a qui li vam encarregar el reportatge fotogràfic del dossier central. A l'Òscar se li va acudir la idea que a la foto hi sortís un cotxe espectacular i ubicar-lo en un carrer principal de la ciutat. Però després de nombroses gestions, no vam aconseguir trobar cap vehicle que fos suficientment especial. Quan ja pensàvem que havíem de canviar d'idea, se'ns va acudir substituir el cotxe espectacular per un taxi de Barcelona d'aquells d'estil londinenc. Em vaig posar en contacte amb l'Institut Municipal del Taxi i ràpidament vam aconseguir localitzar un taxista propietari d'un London Taxi (que és així com s'anomenen) que amablement es va mostrar disposat a col·laborar amb nosaltres (previ pagament, és clar).
Un cop teníem el taxi, havíem de decidir on fer la foto. Com que la tesi del dossier central era mostrar la Barcelona que no surt a les guies, vam decidir que un bon lloc seria la zona del Fòrum, la zona més nova de la ciutat. Ens interessava mostrar el contrast entre la Barcelona més contemporània i desconeguda i el taxi barceloní més clàssic com a icona identificativa de la ciutat.
En aquestes fotos podeu veure alguns moments de la sessió fotogràfica i la portada final.
![]() |
El fotògraf Òscar Rodbag i el seu assistent, el Leo, a la cruïlla entre el passeig del Taulat i l'avinguda Diagonal de Barcelona, al costat de l'edifici del Fòrum. Foto: Maria Rosa Vila |
![]() |
L'Òscar Rodbag i el director d'art de Descobrir Catalunya, Nil Solà. Foto: Maria Rosa Vila |
![]() |
El Leo, l'assistent de l'Òscar, subjecta un reflector per il·luminar el taxi que està situat enmig del passeig del Taulat de Barcelona. Foto: Maria Rosa Vila |
![]() |
Aquest és el resultat final. Endevineu qui està travessant el carrer darrere el taxi? |
A la pàgina de Descobrir Catalunya del Facebook podreu veure totes les portades de la segona època de la revista.