19 d’oct. 2009

Ja és a la venda 'A Barcelona', el treball fotografic més poètic de Rafa Badia


Recordeu que fa unes setmanes us vaig comentar que el fotògraf i editor gràfic Rafa Badia estava a punt de publicar el seu llibre 'A Barcelona'? (si no us en recordeu, podeu mirar el post que vaig escriue’n al respecte). Doncs bé, dijous passat el Rafa em va convidar a presentar-lo, acabat de sortir d’impremta, a la llibreria Altaïr de Barcelona.


Durant la presentació, davant uns 50 amics, fotògrafs, alumnes i familiars seus, vaig tenir l’oportunitat de pronunciar unes paraules que més o menys venien a dir que 'A Barcelona', publicat per Arola Editors, és un llibre sorprenent i únic perquè fusiona dues vocacions (la fotografia i la poesia), d'una mateixa persona, en aquest cas el Rafa Badia: el Rafa Badia fotògraf i el Rafa Badia poeta. Dos talents que són dues manifestacions de la seva personalitat creativa absolutament polièdrica.

El Rafa Badia i jo, durant la presentació del seu llibre a la llibreria Altaïr.
Foto: Mònica Tudela.

El llibre mostra una fotografia de carrer feta de moments fugissers senzills i irrepetibles, amb la ciutat de Barcelona com a teló de fons. En Rafa Badia ha captat amb la seva mirada totalment subjectiva aquests instants senzills i anecdòtics de la vida quotidiana al carrer. La seva fotografia, filla espiritual de l'instant decisiu de Cartier Bresson i la subjectivitat de Robert Frank, ni transgredeix ni denuncia. Podríem dir que el treball del Rafa s'inscriu dins el documentalisme més íntim, aquell que ofereix imatges extretes de la realitat quotidiana tamisada per la subjectivitat d'una mirada, la seva, que sap triar allò que és anecdòtic i senzill, però alhora excepcional.

Foto: Mònica Tudela


La llum, la composició i el color són determinants en aquesta obra: la llum, incidint en la gent i en el paisatge urbà de Barcelona; la composició, rigorosa, intuïtiva i en el mateix instant en què Badia prem l'obturador; i els colors, nets, brillants i saturats. I tot això, fotografiant com un Cartier-Bresson del segle XXI, amb una càmera analògica i un objectiu de 50 mm. En plena era digital, aquesta seria per mi una altra de les virtuts del treball de Rafa Badia: l'absència total de tecnicismes i de noves tecnologies. Ni càmeres digitals, ni reenquadraments, ni Photoshops, ni retocs. Les fotos que podreu contemplar en el seu magnífic llibre són diapositives úniques que s'han passat al paper tal qual, sense trampa ni cartró. No han estat ni reenquadrades, ni retocades, fidels com són a un estil, el d'utilitzar l'enquadrament sencer, fruit del reflex compositiu pur i intuïtiu de Badia.

'A Barcelona' és, a més, un compendi de jocs de paraules i imatges que expliquen 80 “instants robats”, com ell mateix diu. En el llibre, Badia ens explica cada foto amb un poema, i en fer-ho, tot adquireix una nova dimensió, en una simbiosi on els poemes són molt fotogràfics i les fotografies són com versos en una col·lecció de poemes visuals. En els poemes, en Rafa Badia ens dóna “la raó / que justifica la foto”, com ell diu en un vers. Per ell, qualsevol cosa pot ser una altra i l’explicació la trobarem en el poema. Els seus poemes estan plens de metàfores, de comparacions, de fantasies amb símils suggeridors i voluptuosos.Un exemple: la monumental bastida al carrer Rocafort recoberta d’una lona amb el retrat gegantí d’una noia, li ha despertat la imaginació al Rafa Badia, i en el poema, ha convertit la noia en Gulliver a Lil·liput, amb tots els lil·liputencs passejant-li pels braços mentre emergeix del terra.

'A Barcelona' és la tercera entrega de He mirat aquesta terra una col·lecció de llibres de fotografia que ofereix una visió artística del territori català, publicada per Arola Editors. El podeu comprar a un preu de 30€.

5 comentaris:

 1. Tinc ganes de tenir aquest llibre a la meva llibreria. El dia de la presentació tenia inauguració d´una expo i no vaig anar a Altaïr.
  El Rafa Badia es un referent important como a fotògraf, editor gràfic i teòric de la fotografia.

  ResponElimina
 2. Ahir mateix vaig donar una ullada al llibre amb el luxe de tenir com a comentarista al propi Rafa Badía. La veritat jo havia vist unes quantes imatges de manera individual i penso que al veure-les totes juntes guanyen molt en conjunt i sobretot acompanyades per les poesies. Destacable el fet de que no siguin digitals i sense cap retoc en els temps que corren!!

  És un llibre que no ens pot faltar als que ens agrada la fotografia de carrer i si aquesta es fa a Barcelona! I a més si em tingut la sort de tenir com a professor al Rafa Badía.

  El que no sabia i em va sorprende és la seva afició per la poesia! I no se li dona gens malament.

  Rafa (Pérez): On es pot visitar la teva exposició?

  ResponElimina
 3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 4. Hola Pedro,

  amb el permís de la Maria Rosa, et deixo un link on tens tota la informació. Es pot visitar fins el dia 31 al CIAJ del Raval. Gràcies pel teu interés.

  http://elfotografoviajero.blogspot.com/2009/09/exposicion-cinco-miradas-al-comic-belga.html

  ResponElimina
 5. No conozco personalmente a Rafa badía, solo hablamos un par de veces por telefono. Pero su filosofia para este trabajo: " one camera, one lens", me parece la mejor manera de progresar como fotógrafo y exprimir al máximo la creatividad de uno.
  Cuando desconectas del mundo de opciones, posibilidades, etc,.. que nos ofrece el mundo actual y te quedas con lo básico sientes una sensación de libertad.
  Muchos grandes fotógrafos han usado un 50 o 35 como unico equipo para sus proyectos personales, y sus fotografías han perdurado durante generaciones, me gustaría saber dentro de 20 años cuantas de las que se hacen hoy con un 17mm o HDR por ejemplo tendran vigencia y cuantas nos pareceran excesivas.
  Me alegro por Rafa Badía, lo poco que nos conocimos me pareció un tipo muy amable.
  Muchas suerte.

  ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari!