29 de set. 2009

Les filles de Zapatero i els drets dels menors


La difusió de la foto de les filles de Zapatero posant amb els seus pares i els Obama, ha provocat un encès debat sobre si la foto havia de ser difosa o no, i planteja una sèrie d’interrogants:

 • Fins ara, el president Zapatero sempre havia protegit la privacitat i el dret a la imatge de les seves filles. L’ha violada duent-les a veure l’Obama i deixant que fossin fotografiades envoltades de la seva família, amb el president nord-americà i la seva dona?
 • Perden ara la intimitat les filles de Zapatero per sortir en una foto amb els Obama?
 • El dret a la intimitat es perd fins i tot quan la pròpia persona s'exposa als mitjans?
 • Si els pares no volen que es facin públiques fotos de les seves filles no haurien d'evitar exposar-les als objectius dels centenars de càmeres acreditades a la 'setmana gran' de l'ONU?
 • Què podia fer el matrimoni Zapatero si la Casa Blanca publicava (com ha publicat) la foto oficial de les seves filles amb els Obama?
 • Si un mitjà de comunicació té una foto com aquesta, pot publicar-la tot i que els pares hagin fet una petició explícita perquè les seves filles menors no apareguin en els mitjans?
 • Té sentit no publicar la foto quan ja circula impunement per internet?
 • La publicació de les imatges suposa una violació dels drets que protegeix la llei del menor?

Són moltes les preguntes que sorgeixen al voltant de la famosa foto. El dret a la intimitat i la pròpia imatge dels menors està protegit per la Llei de Dret a l'Honor (art. 3). Segons la llei, la intimitat de les nenes ha de quedar preservada, fins i tot en un viatge oficial, si no hi ha consentiment exprés dels pares. L'Agència Efe va justificar així la seva decisió de no distribuir les fotos de Zapatero i les seves filles, precisament amb el pretext que no tenia un consentiment exprés dels pares, d’en Zapatero en aquest cas. Per aquesta raó, el departament d'estat nord-americà també va prendre la decisió de retirar de la seva pàgina web la foto del posat familiar amb els Obama que va fer al museu Metropolitan de Nova York durant una recepció oficial, obligat per una llei de l’estat espanyol que l’administració espanyola ha fet complir al govern nord-americà. És el mateix argument que han seguit la majoria de diaris, que no han publicat la foto, tot i que la necessitat informativa ha fet que molts publiquessin les imatges de les portades dels diaris que sí van donar-la, com El Mundo i Abc.

Legalment no hi ha dubte.

Però jo em pregunto, i el dret a la imatge de la resta de menors? Els mitjans i les agències com Efe distribueixen sovint fotografies de nens sense preservar-ne pas la seva intimitat. És habitual en tot tipus d'informacions i reportatges, especialment en els dedicats a la pobresa, el subdesenvolupament, marginació, problemes socials, etc. És legítim mostrar a aquests nens i no fer-ho amb els dels famosos o càrrecs públics? Moltes fotos de tragèdies no estarien encara a la retina de l'opinió pública si el rostre aterrit i plorós d'un nen no hagués estremit al públic.

Crec que tot fotoperiodista i tots els mitjans de comunicació s'haurien de preguntar sempre si és necessari i valuós per a la informació el publicar la foto d’un menor, i valorar-ne les conseqüències. Personalment crec que en el cas dels menors fills de famosos i personatges públics, només el morbo i el sensacionalisme es converteixen en un imperatiu informatiu per a determinades publicacions del cor. Amb el pretext que són personatges atractius i fascinants, aclaparen l’atenció dels mitjans. Resulta, però, inacceptable que formin part de la informació periodística en detriment d’altres temes menys superficials i frívols, si no és que la informació involucri directament al menor. Aquí hi ha alguna cosa que falla.

4 comentaris:

 1. Per a mi, un menor és un ésser humà i té els mateixos drets que un adult. Perquè sobreprotegim els menors? Perquè som una gerontocràcia que veu la joventut com un valor cada cop més preuat? En sembla que ens estem passant una mica.

  Poso tres conegudíssimes fotos com a exemples: La del nen amb l'ampolla de vi (Cartier-Bresson), la del cap del noi amb la ciutat devastada al darrera (James Nachtwey), la de la noia amb cremades de napalm a Vietnam (Nick Ut). Què fem amb elles? Les prohibim? Quin mal han fet aquestes fotos a aquests nens? On queda el fotoperiodisme com a reflex de la realitat si no podem fotografiar una part evident d'ella? Mai s'havien posat tantes limitacions a la feina dels fotoperiodistes. Proposo centrar el debat des d'aquesta perspectiva.

  ResponElimina
 2. I d'altra banda, un món sense fotos de nens, no serà un serà un món coix, fals, incomplet?

  ResponElimina
 3. El que falla és el doble raser de la premsa. Els mitjans de dreta obvien que Aznar també portava a la família a visitar al seu bon amic Bush o al Papa de Roma i ataquen a Zapatero per fer el mateix. El resum és que, com a les guerres, els nens s'utilitzen com moneda de canvi. Si han vendes, com es patent a la premsa del cor, o vots ("premsa seria") qualsevol consideració ètica se la passen pel forro.

  ResponElimina
 4. Jo crec que hi ha una qüestió que ningú ha comentat: La seguretat.

  En aquest cas no estem parlant de persones anònimes, no estem parlant d'un nen o nena que surt al diari però que ningú coneix. Estem parlant de les filles del President del Gobern d'Espanya. No m'agrada recordar als lectors que malauradament en aquest país existeixen coses com E.T.A., organitzacións terrorístes autòctones i també arribades d'altres paísos (terrorisme Islàmic, per exemple). Per molt en desacord que estigui amb la política del Zapatero, no m'agradaría que aquestes pobres nenes hagin de convertir-se en un posible objectiu terrorista.

  Crec que tot això va mes enllà de l'article 3 de la constitució, que això no es una qüestió de drets ni protecció del menor. Clar, utilitzen aquesta llei per reservar l'intimitat d'aquestes dues nenes... però crec que està clar que darrera hi ha un motiu de pura seguretat.

  Finalment m'agradaría dir que, com a fotoperiodista, crec que les lleis per a la protecció dels drets d'imatge son una TONTERÍA perque eliminen la meva llibertat per a fotografiar el que hem doni la gana. Desde que existeixen aquestes lleis he d'anar amb peus de plom quan surto al carrer, no puc desenvolupar el meu treball amb tranquilitat.

  El periodista i, per conseqüencia el fotoperiodista, estem legitimats per un codi de bona conducta. La notícia es la notícia i jo no hem quedaré de braços plegats esperant a que el nen surti del plano per poder tirar una foto.

  ho sento però estic molt enfadat amb aquest tema, perque he tingut molts problemes per culpa d'aquesta llei i l'interpretació que la gent del carrer n'ha fet.

  ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari!