8 de maig 2009

Un cap de setmana molt fotogràfic

Aquest cap de setmana, els afeccionats o professionals de la fotografia podran gaudir d'una gran varietat de festivals i mostres repartides per tot el territori. Els més propers són el festival SCAN 2009 de Tarragona i el Fotomaig '09 de Sitges. El primer (del qual ja n'he parlat en un anterior post) es celebra del 7 al 17 de maig i inclou tretze exposicions i la mostra 'Talent latent' d'artistes emergents; el simposi 'Instantànies de la teoria de la fotografia', i el diàleg 'La imatge en conflicte'. Al Fotomaig de Sitges, al llarg de 15 dies, 170 fotògrafs exposen més de 700 fotografies a nou sales del municipi, on a més es celebraran altres activitats paral·leles, com projeccions audiovisuals, conferències i l'entrega de premis dels concursos.

Més enllà del principat, a Madrid obre les seves portes la primera edició de Madridfoto, una fira especialitzada en fotografia que té vocació de convertir-se en un referent mundial, juntament amb el festival PhotoEspaña, i a l'estil de París Photo o Miami Photo. L'objectiu de Madridfoto és mostrar una àmplia panoràmica de la fotografia contemporània i promoure un nou col·leccionisme més accessible que pot començar, per exemple, per la compra d'un llibre. En aquesta primera edició que se celebra a Ifema del 7 al 10 de maig, Madridfoto compta amb 47 galeries de 12 països que exhibeixen les obres de més de 230 artistes. Així es poden trobar fotos de Robert Mapplethorrpe, Silvia Plachy, Rineke Dijkstra, Alberto García Alix, Antoni Muntadas, Chema Madoz o Cristina García Rodero.
I a Sevilla, arrenca també el II Festival de Fotografia SevillaFoto09 amb la inauguració de l'exposició 'Darfur. Imatges contra la impunitat', de Linsey Addario, Stanley Greene i Alvaro Ybarra Zabala al Centre de les Arts de la capital sevillana, i continuarà la seva programació fins el proper 7 de juny amb l'organització de 12 exposicions, quatre trobades amb professionals, cinc tallers, projeccions, estudis de fotografia, rutes fotogràfiques i la participació de 116 artistes.

El festival sevillà també aglutina quatre trobades professionals que tindran com a seu la Universitat Internacional d'Andalusia. Així, l'11 de maig la cita és amb José Manuel Navia, el 12 de maig amb Miguel Trillo, el 13 de maig amb Pep Bonet i el 14 de maig amb Javier Bauluz.

Per últim, Àvila acull fins el 7 de juny 83 fotografies impactants sobre la fauna i la flora de tot el món, dins l'exposició 'Fotògrafs a la Natura', organitzada per la Junta de Castella i Lleó en col·laboració amb l'Ajuntament. Són un recull de les millors imatges presentades i premiades en el 34è. concurs internacional Wildlife Photographer of the Year, organitzat pel Museu d'Història Natural de Londres i la revista britànica de naturalesa BBC Wildlife, al qual van concórrer més de 32.300 imatges procedents de 82 països.

1 comentari:

  1. Maria Rosa,

    Feia temps que no entrava en el teu blog. Precisament he estat fotografiant icebergs a la Patagonia (ho dic pel teu post anterior sobre David Burdeny) i també he passat uns quants dies a la capital d’Espanya donant uns tallers de fotografia a l’escola EFTI. Bé, només volia dir que -no entro en detalls, ni crec que és el moment de teoritzar en els per quès- però estem anys llum del que s’inverteix en fotografia a Madrid i en altres comunitats. Els que hagin vist l’exposició de José Manuel Castro Prieto em donaran la raó. Fa anys que no veig res similar aquí. I em sap greu. No és per casualitat que en Masats i una llarga llista de fotògrafs catalans van haver d’emigrar… la fotografia a Catalunya (no els fotògrafs!) està de p... pena, fora de comptadíssimes excepcions.

    ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari!