2 d’abr. 2009

Un fotògraf estel·lar a l'Empordà

Fa uns dies, el meu company de redacció Òscar Marin (qui, per cert, és l'autor d'un bloc de cinema magnífic que crea addicció) va trobar una web de fotografia sorprenent i me'n va passar l'enllaç perquè hi donés una ullada. La pàgina s'anomena 'Tierra y Estrellas' i conté desenes d'imatges espectaculars d'estels, aurores boreals, eclipsis, galàxies i tota mena de fenòmens astronòmics d'arreu del món. L'autor és el fotògraf Juan Carlos Casado, un apassionat de l'astrefotografia, una especialitat que consisteix a prendre imatges dels cossos del cel de tal manera que la càmera aconsegueixi captar el pas del temps i la llum, allò que l'observació directa de l'ull humà no percebria mai.

Veí de Figueres (Alt Empordà), Casado és un dels trenta fotògrafs que formen part del prestigiós i selecte grup The World At Night, un projecte mundial que pretén fotografiar els més bells i històrics esdeveniments astronòmics. Respecte a aquesta qüestió, en un recent reportatge publicat pel diari La Vanguardia, Casado explica: “He vist i he fotografiat coses que no es repetiran fins molts anys després de que jo no sigui en aquest món, com el pas de Venus per davant del Sol l'any 2004. Només havia passat l'any 1882 i no serà visible a Europa fins el 2117. L'any 1997, vaig fotografiar el cometa Hale-Bopp, que no tornarà a acostar-se a la Terra fins l'any 4390. Això em fa pensar sobre la vida, la relativitat de l'existència, els cicles naturals... Quan fotografio estels a milions d'anys llum de distància, trec la conclusió que no som res”.

Les impressionants imatges de Juan Carlos Casado, una barreja de cel i paisatge, són el resultat d'una sabia combinació de ciència, tècnica, aventura, paciència i art. No és estrany, doncs, que la NASA hagi seleccionat trenta vegades les seves imatges per l'Astronomy Picture of the Day. O que una de les seves obres es trobi a la seu de la Unesco. A banda, Casado també ha publicat un bon grapat de llibres, i en revistes com National Geographic. Aquesta primavera veurà la llum el seu darrer llibre titulat 'Fotografiando el infinito', i la meva revista, Descobrir Catalunya, publicarà una foto seva en el proper número de juliol.

Si esteu interessats en conèixer de prop el món de l'astrefotografia, a finals de juny Juan Carlos Casado n'impartirà un curs teòric i pràctic a l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC), de Barcelona. Una bona oportunitat d'introduir-vos en una especialitat estel·lar.

3 comentaris:

 1. Carai!, a casa ens encanta el cinema, així que ja em veig obrint també el bloc de l'Òscar. Quin parell, vosaltres dos...
  Les fotos d'en Casado meravelloses, no tinc paraules, tota una lliçó!.

  ResponElimina
 2. Genial aquest astrofotògraf. Gràcioes, Maria Rosa !

  ResponElimina
 3. Ostres gracies per aquest enllaç, no el coneixia! Molt bones

  ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari!