11 de gen. 2009

Un gener replet de fotografia (2)


Aquesta és una exposició d'aquelles que jo anomeno imprescindibles i que no ens hauríem de perdre: una retrospectiva del cèlebre fotògraf nord-americà Paul Strand, que a partir del 23 de gener es podrà veure a la Fundació Foto Colectania de Barcelona.
Paul Strand (Nova York, 1890 – Orgeval, França, 1976) és un mestre indiscutible de la fotografia, autor d'alguns dels retrats més cèlebres de la història, que mostren gent anònima i humil patint les conseqüències del crac de 1929 a Estats Units i l'Europa de postguerra, fotografiats d'una manera directe i sense trucatges. Per això se'l considera precursor de moviments com la Nova Objectivitat.

L'exposició que presenta la Fundació Foto Colectania a Barcelona és una mostra única que reuneix 75 fotografies originals de Strand (la majoria validades per l'autor i còpies vintage), cedides per l'Aperture Foundation de Nova York i el Philadelphia Museum of Art. S'hi podran veure pràcticament totes les temàtiques tractades per l'artista, fins i tot aquelles icones que ja formen part de la història del segle XX, com la dona cega fotografiada a Nova York (Blind Woman, 1916) o els treballadors caminant per Wall Street (Nova York, 1915, a dalt). Tampoc hi mancaran les seves imatges més abstractes, que mostren el seu interès per la geometria, ni els aspectes formals dels objectes més quotidians: plantes, arbustos, l'escala o la cuina de casa seva, motius que per Strand eren dignes de fotografiar, gràcies al seu domini increible de la llum.

L'exposició es podrà veure a la Fundació Foto Colectania, des de el 23 de gener fins el 4 d'abril, al c/ Julián Romea, 6 D2, de Barcelona, tel. 93 217 16 26.

7 comentaris:

 1. hola María Rosa, me gustaría saber si conoces a una fotógrafa americana que trato de localizar, de nombre se llama Arianne creo pero no puedo recordar su apellido, y vi por internet una expo super interesante suya en NY creo, acerca de personas que viven con sus muñecas hinchables de silicona, muñecas llamadas Real Dolls y que cuestan 6.000 dólares. Ella viajó por todo USA fotografiando la vida de sus propietarios -casi todo hombres pero también alguna mujer- convivienndo con sus muñecas, y las fotos eran maravillosas, me quedé muy impactada, pero no consigo recordar su nombre... gracias!

  www.manuelassecret.blogspot.com

  ResponElimina
 2. Hola!
  Dispensa que no t'hagi contestat abans, però és que he estat uns dies de viatge.
  No conec el treball d'aquesta fotògrafa que em comentes, però si el tema de les 'real dolls', que ja ha estat tractat en diverses ocasions per diferents mitjans. En concret, fa un parell d'anys, Reuters va elaborar un reportatge sobre japonesos que convivien amb nines inflables. També la BBC va realitzar un documental sobre aquest tema, però centrat en homes americans.
  Si finalment trobessis el reportatge de la fotògrafa americana, sisplau t'agrairia que m'ho fessis saber perquè m'encantaria donar-li una ullada.
  Gràcies pel teu comentari.

  ResponElimina
 3. hola, gracias por tu respuesta! Lo he encontrado, recordé por fin que lo había leído en un blog de la escritora Gabriela Wiener, así que allí seguía, la fotógrafa se llama Elena Dorfman, y la web en que encontré las fotos era www.elenadorfman.com, un saludo!

  ResponElimina
 4. Hola Manuela!
  Gràcies per passar-me el nom i el link de la fotògrafa. Ja li he donat una ullada al seu treball i m'ha agradat com tracta el tema, tot i que no ha penjat a la web gaires fotos.
  Gràcies de nou per la informació i els teus comentaris.

  ResponElimina
 5. com que no penja fotos? sí hay fotos de las muñecas con sus dueños en las casas, es lo mejor de la web...

  ResponElimina
 6. Si, si que n'hi ha, de penjades, Manuela. Però precisament perquè el tema era molt bó i les fotos també, em vaig quedar amb les ganes de veure'n més.

  ResponElimina
 7. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari!