16 de des. 2008

Cantonades de Nova York


El novaiorquès Richard Howe ha dut a terme un projecte fotogràfic ambiciós: fotografiar totes i cadascuna de les cantonades dels 10.937 carrers de l'illa de Manhattan. No és la primera vegada que algú aborda un tema com aquest, ja que en el 2004, una de les quatre grans exposicions del Fòrum de les Cultures de Barcelona va ser precisament la de “Ciutats-Cantonades”, una mostra que girava al voltant del mateix concepte, però que anava més enllà d’una única ciutat.

En aquest cas, Howe s’ha centrat en fotografiar exclusivament les cantonades dels carrers de la ciutat de Nova York, un treball exhaustiu que ha durat més d’un any. Totes les fotografies de Howe estan fetes en un format panoràmic, i cada cantonada, fotografiada des de la seva cantonada oposada en diagonal, a peu de carrer. En algunes fotografies no hi apareix ni gent ni trànsit; d’altres estan completament dominades per les persones i els vehicles: gent creuant o a l'espera de fer-ho, homes i dones anant a la feina, grapats d'adolescents venint de l'escola, obrers de la construcció treballant, blocs d’edificis vells i restaurats, cantonades que són un espectacular aparador d’artistes del grafiti, etc. En definitiva, una representació de la vida quotidiana als carrers i voreres de Nova York que posa de manifest el contrast, la coincidència i la diferència de les moltes identitats culturals i geogràfiques que conviuen a qualsevol ciutat.

Per obtenir una veritable idea del projecte, et recomano que donis una ullada a la 101 Street Cantonades Sampler.

5 comentaris:

 1. Una idea senzilla, però genial. Qui comença amb les de l'Eixample?

  ResponElimina
 2. Doncs estaria molt bé, Òscar. L'any vinent se celebra el 150è aniversari del Pla Cerdà i, consegüentment, de la construcció de l'Eixample. És una molt bona oportunitat de fer un projecte com aquest i convertir-lo en un llibre. Qui s'hi anima?
  Ah! Gràcies pel teu comentari, Òscar.

  ResponElimina
 3. 9 mesos de treball, 11.000 cantonades catalogades, m'he quedat impressionada i amb el dit gastat de tant passar cantonades. Tot un discurs artític i sociològic. Llàstima que les cantonades de l'Eixample estinguin tan empastifades de motos, semàfors, fanals, contenidors... però estaria molt bé fer aquest treball.
  Consol

  ResponElimina
 4. Més empastifades que les de Nova York, segurament no, Consol. I si hi ha algú que podria fer-ho ets tu, n'estic segura.
  Un petonàs i gràcies pel teu comentari.

  ResponElimina
 5. Quina quantitat de detalls novaiorquesos té aquesta imatge. Bona idea lo de l'Eixample. Qui s'apunta? Felicitats pel blog. Admirador incondicional dels pinxos.

  ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari!